ΣΥΡΙΖΑ, η ξεκούραση πριν από τη μάχη

Ένα ήσυχο Σαββατοκύριακο, εδώ και πολύ καιρό, προγραμματίζει να περάσει ο Α Τσίπρας και τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πριν τη κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 13 και 14 Απριλίου.  Επί της ουσίας πρόκειται για μια από τις πιο κρίσιμες συνεδριάσεις των τελευταίων μηνών, η οποία θα διεξαχθεί στη σκιά των εξελίξεων στην Κύπρο και των νέων απαιτήσεων της τρόικας, αλλά και της εσωστρέφειας ενόψει συνεδρίου στο ΚΚΕ και της ίδρυσης του "Σχεδίου Β" από τον Α. Αλαβάνο. Είναι βέβαιο ότι ο Α. Τσίπρας θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις απαιτήσεις της μειοψηφίας για περισσότερο ριζοσπαστισμό, η οποία μειοψηφία έχει κάθε λόγο να αισθάνεται δικαιωμένη από τις εξελίξεις και πιο δυναμωμένη από τον έντονο ευρωσκεπτικισμό που επικρατεί στα μέλη και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και γενικότερα στην ελληνική κοινωνία. Την  ίδια ώρα η επανεμφάνιση του Α. Αλαβάνου στην πολιτική σκηνή, οι ανοιχτές γραμμές που διατηρεί με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η αμφισβήτηση των επιλογών της Α. Παπαρήγα από ισχυρή μερίδα μελών του ΚΚΕ, ασκεί θέλοντας και μη πίεση στον Α. Τσίπρα και τους συνεργάτες του.

Η γραμμή "Κυβέρνηση της αριστεράς, αλλά εθνικού σκοπού" - με στόχο τον απεγκλωβισμό από τα μνημόνια - όπου χωρούν όλοι, αναμένεται να δεχθεί σκληρή κριτική από τη μειοψηφία. Ήδη ο Π. Λαφαζάνης προ ημερών, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ζήτησε να αποσυρθεί επί της ουσίας η ιδρυτική διακήρυξη λόγω των νέων εξελίξεων. Είναι προφανές πως υπ' αυτές τις συνθήκες το κείμενο θέσεων που ετοιμάζεται ενόψει και του Συνεδρίου στις αρχές Ιούλη θα γίνει αντικείμενο σκληρής αντιπαράθεσης.

Το στοίχημα για τον Α. Τσίπρα και τους συνεργάτες του είναι, στην πορεία προς το Συνέδριο, να καταφέρει να παντρέψει το "όχι πάση θυσία στο ευρώ" με το "εκτός μνημονίου, εκτός τρόικας, αλλά εντός ευρώ και Ε.Ε.". Να παντρέψει δηλαδή τον ριζοσπαστισμό με τον κυβερνητισμό. Όπως έλεγε προ ημερών χαριτολογώντας στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ "να φέρει τη φαντασία στην εξουσία". Αν τα καταφέρει, θα έχει κερδίσει ένα μεγάλο στοίχημα τόσο στο εσωτερικό του κόμματός του όσο και στην κοινωνία. Αν όχι, πολύ σύντομα θα δει το όνειρο να ξεφτίζει κι αυτή τη  φορά δεν αποκλείεται να το δει εξ αριστερών του. Γιατί όπως έλεγε στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας "είναι πολύ ωραίο να θες να σώσεις την Ευρώπη και φυσικά μαζί και τη χώρα μας, αλλά πρέπει να θέλει και η Ευρώπη να σωθεί".