Η Αριστερά και οι δύο όψεις της δραχμής

Αναμενόμενη θεωρείται από πολλούς η επανεμφάνιση του Αλέκου Αλαβάνου στην κεντρική πολιτική σκηνή με το “Σχέδιο Β΄”. Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από τη μέρα που εγκατέλειψε την Κουμουνδούρου δεν έπαψε ποτέ να υπεραμύνεται ενός εναλλακτικού σχεδίου εξόδου της χώρας μας από την ΟΝΕ. Για τον ίδιο είναι η μοναδική λύση για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία. Ήταν λοιπόν ζήτημα χρόνου το “Σχέδιο Β΄” να λάβει και πολιτική έκφραση. Όσοι παρακολούθησαν όλο το προηγούμενο διάστημα τις δημόσιες τοποθετήσεις του θα διαπίστωσαν μια κλιμακούμενη κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι εξελίξεις στην Κύπρο ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Συνεργάτες του Αλ. Αλαβάνου έλεγαν στο news.gr ότι δεν είδαν κάποια διαφοροποίηση της Κουμουνδούρου μετά τα όσα έγιναν στην Κύπρο. Το αντίθετο: “Η γραμμή ΣΥΡΙΖΑ είναι η γραμμή Αναστασιάδη”, λένε. “Δεν μπορείς σ’ έναν λαό που βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο να του λες μπερδεμένα πράγματα. Τα αντιφατικά μηνύματα προκαλούν μεγαλύτερη σύγχυση”.

Ωστόσο, και παρά τη σκληρή κριτική, το γεγονός ότι το “Σχέδιο Β΄” θα διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών σε πρώτη φάση στις ευρωεκλογές και όχι στις εθνικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές, θεωρείται και είναι μια ένδειξη ότι ο κ. Αλαβάνος θέλει να τεστάρει τόσο το νέο κόμμα όσο και τις εξελίξεις στην Κουμουνδούρου, πριν κόψει κάθε γέφυρα επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όσο για τις εξελίξεις στο ΚΚΕ, ο Αλ. Αλαβάνος, μιλώντας στο news.gr, επανέλαβε ότι είναι το κόμμα που έχει δικαιωθεί από τις εξελίξεις στις βασικές του θέσεις και επιλογές. Και γι' αυτό είναι κρίμα να κρύβεται.

Αναφερόμενος στην κριτική που του άσκησε πρόσφατα η Αλ. Παπαρήγα, εκτίμησε ότι οφείλεται στην απήχηση που έχουν οι θέσεις που εκφράζει ο ίδιος, το “Σχέδιο Β΄” και άλλες κινήσεις και ομάδες της Αριστεράς, στο εσωτερικό του ΚΚΕ. Ωστόσο, όπως είπε, δεν παρακολούθησε την πορεία του προσυνεδριακού διαλόγου στον Περισσό.

Από πλευράς Κουμουνδούρου πάντως τηρείται σιγή ιχθύoς. Ένα πρώτο δείγμα γραφής βέβαια έδωσε η Ρένα Δούρου, η οποία, μιλώντας στον “Βήμα FM”, σημείωσε ότι “η επιστροφή σε ένα εθνικό νόμισμα χωρίς σοβαρό σχέδιο (θα μας οδηγήσει) στην καλύτερη περίπτωση να πεινάμε με εθνική υπερηφάνεια αντί με ευρωπαϊκή συνείδηση”.

Στον αντίποδα, όμως, ο Π. Λαφαζάνης, επιμένει. Η συζήτηση για τη δραχμή, λέει, δεν μπορεί να είναι φετίχ την ώρα που σε όλη την Ευρώπη συζητούν και προβληματίζονται για το ευρώ.