“Ανοιχτή πληγή” στις διαπραγματεύσεις το deal Εθνικής-Eurobank

Ανοιχτά παραμένουν όλα τα θέματα της διαπραγμάτευσης μετά και τη νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με την τρόικα, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, ενώ κατόπιν ο Γιάννης Στουρνάρας μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για να ενημερώσει τον πρωθυπουργός για τις εξελίξεις. Αύριο Σάββατο θα υπάρξει και νέα συνάντηση του κ. Στουρνάρα με την τρόικα, στις 18:00. Τα τρία βασικά "αγκάθια" αφορούν στο ειδικό τέλος στα ακίνητα, στην προωθούμενη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank και στην κινητικότητα στο Δημόσιο

Νωρίτερα, συνάντηση είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, με παρόντες και τους Κωστή Χατζηδάκη, Χρήστο Σταϊκούρα και Θανάση Σκορδά.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι συζητήθηκαν όλα τα θέματα και οι εκκρεμότητες που υπάρχουν με την τρόικα, ενώ ερωτηθείς για ποιο λόγο καθυστερεί η εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου, απάντησε: "Γιατί συζητούμε, γιατί υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες που δεν έχουν κλείσει". Όσο για το θέμα της συγχώνευσης Εθνικής-Eurobank, τόνισε ότι δεν υπάρχει τίποτα νεότερο.

Το θέμα της συγχώνευσης των δύο τραπεζών κυριάρχησε πάντως στη συνάντηση, καθώς η τρόικα προβάλλει τώρα σοβαρές ενστάσεις ως προς το deal. Ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε το πρωθυπουργό και τους υπουργούς για τις εξελίξεις.

Τις πιο ισχυρές αντιρρήσεις φαίνεται πως εκφράζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που δε θέλει να προχωρήσει η συγχώνευση, καθώς εκτιμά πως οι μελλοντικές κεφαλαιακές ανάγκες (μετά την ανακεφαλαιοποίηση) της νέας τράπεζας ενδεχομένως να προκαλέσουν πρόβλημα ευρύτερων διαστάσεων.

Όμως και η στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Κομισιόν δε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ολιβιέ Μπαγί, ερωτηθείς σήμερα σχετικά με το αν η τρόικα προβάλλει όντως βέτο στο “γάμο” ΕΤΕ-Eurobank, απάντησε πως “δεν μπορεί να επιβεβαιώσει” τις πληροφορίες αυτές.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα θέλει να πειστεί για τις συνέργειες που θα προκύψουν από την συγχώνευση της Εθνική Τράπεζας και της Eurobank. "Δεν μπορούν να θέσουν βέτο στην σχετική διαδικασία, αλλά είναι αυτοί που βάζουν τα χρήματα. Είμαι αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση", προσθέτει ο ίδιος.

Νωρίτερα, η Εθνική Τράπεζα σε συνάντηση που είχε με τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας παρουσίασε αναλυτικά το σχέδιο συγχώνευσης Εθνικής και Eurobank, δίνοντας έμφαση στις μεγάλες συνέργειες που θα εξοικονομηθούν σε ετήσια βάση.

Για το θέμα του ειδικού τέλους στα ακίνητα, η τρόικα εξετάζει εάν το δημοσιονομικό κενό θα καλυφθεί από τις τρεις προτάσεις για τον ενιαίο φόρο, στις οποίες συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί. "Δεν έχουν ακόμη απαντήσει", ανέφερε το ανωτέρω στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, εννοώντας ότι και αυτό το "αγκάθι" παραμένει στο τραπέζι.

Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, "υπάρχει θέμα" με την κινητικότητα στο Δημόσιο, καθώς η τρόικα δεν ικανοποιείται από τον αριθμό των αποχωρήσεων των δημοσίων υπαλλήλων, που τους έχει αποστείλει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ερωτηθείς ο συγκεκριμένος παράγοντας εάν ο κ. Μανιτάκης θα λάβει μέρος στις σημερινές διαπραγματεύσεις, απάντησε λακωνικά "όχι, εκπροσωπώ εγώ την κυβέρνηση".

Μάλιστα, απαντώντας στην τοποθέτηση αυτή, κύκλοι του κ. Μανιτάκη έλεγαν "αν παίρνει την ευθύνη ο υπουργός Οικονομικών ας βάλει και την υπογραφή του σε όσα συμφωνήσει με την τρόικα".

Όπως διαμορφώνεται πλέον η κατάσταση, ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των δανειστών, η οποία έχει προγραμματιστεί για το πρωί της ερχόμενης Κυριακής.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ, στην κυβέρνηση εκτιμούν πως ενδέχεται να βρεθεί λύση προκειμένου να καταλήξουν οι δυο πλευρές σε συμφωνία όχι μόνο για το τραπεζικό deal, αλλά και για το ζήτημα της επιβολής του ενιαίου φόρου στα ακίνητα. Απόσταση φαίνεται ωστόσο πως χωρίζει τις δύο πλευρές στο θέμα της κινητικότητας στο Δημόσιο, καθώς η τρόικα απορρίπτει το σχέδιο του Αντώνη Μανιτάκη.