Υπερψήφιση του αναπτυξιακού και επενδυτικού νομοσχεδίου

Με την ενσωμάτωση εκ μέρους του υπουργού Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη, σειράς παρατηρήσεων και τροπολογιών- κυρίως από το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ-  αλλά και με πληθώρα νέων τροποποιήσεων, υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τη διαμόρφωση φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις. 

Το νομοσχέδιο καταψηφίστηκε επί της αρχής και επί των κυριότερων άρθρων του από την αντιπολίτευση, κυρίως για τις “εκτάκτου ανάγκης” ρυθμίσεις διευκόλυνσης των στρατηγικών επενδύσεων, με κινδύνους (κατά την αντιπολίτευση) καταστρατήγησης της περιβαλλοντικής και εργασιακής νομοθεσίας - ιδίως με την δυνατότητα που δίνεται στον υπουργό Ανάπτυξης, να προχωρά ο ίδιος σε αδειοδότηση στρατηγικών επενδύσεων, σε περίπτωση που οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν αποφανθούν για το σχετικό αίτημα εντός 45 ημερών. 

Αντίστοιχα, ιδιαίτερης κριτικής έτυχε η διάταξη που δίνει την δυνατότητα συμμετοχής ιδιωτών στις εγκριτικές διαδικασίες.

Παρά ταύτα, ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε επιμέρους διατάξεις (ΣΔΙΤ, λογιστές, Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου), ψήφισε "παρών" σε πέντε άρθρα (δημόσιες στρατηγικές επενδύσεις, σύσταση Τμήματος Επιθεώρησης Ιδιωτικών Επενδύσεων κ.ά.), ενώ υπερψήφισε και τα περισσότερα από τα άρθρα που αφορούν στην ίδρυση και τη λειτουργία υδατοδρομίων στην Ελλάδα.

Τις διατάξεις για τα υδατοδρόμια υπερψήφισαν από την αντιπολίτευση και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, έστω και με επιφυλάξεις, ενώ η Χρυσή Αυγή επέλεξε τελικώς να τις καταψηφίσει (μαζί με εκείνες για τις στρατηγικές επενδύσεις) καθώς "δεν προβλέπεται ρητά η πρόσληψη Ελλήνων εργατών".