Στουρνάρας: Δε θα κλείσει τίποτε εάν δεν κλείσουν όλα

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία διήρκεσε περίπου τρεις ώρες.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ερωτήθηκε για το εάν έκλεισε κάποιο κεφάλαιο με την τρόικα και απάντησε χαρακτηριστικά: "Δε θα κλείσει τίποτε εάν δεν κλείσουν όλα". Την ίδια απάντηση ο υπουργός έδωσε και σε ερώτηση για το εάν εξετάσθηκε ο ενιαίος φόρος ακινήτων. Σε ερώτηση για το εάν εξετάσθηκε η συγχώνευση της Εθνικής με την Eurobank απάντησε θετικά. "Μιλήσαμε για όλα", τόνισε και επιβεβαίωσε πως θα έχει καθημερινές συναντήσεις με την τρόικα.

"Όλα τα θέματα παραμένουν ανοικτά. Θα προσπαθήσουμε να τα κλείσουμε τις επόμενες ημέρες", τόνισε εξάλλου εξερχόμενος της συνάντησης ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στη συνάντηση τέθηκαν ζητήματα σχετικά με τον προγραμματισμό των επαφών των επόμενων ημερών, τα δημοσιονομικά μεγέθη, ζητήματα φορολογίας και ειδικά ο ενιαίος φόρος ακινήτων, η κινητικότητα και η διαθεσιμότητα στο Δημόσιο, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Γιάννης Στουρνάρας, ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης, ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, ο σύμβουλος του υπουργού Νίκος Καραβίτης και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου.

Τα κύρια θέματα που τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση ήταν η ύφεση λόγω και της Κύπρου, η υστέρηση των εσόδων, το χαράτσι, η πιθανή επιμήκυνση του προγράμματος, οι εκταμιεύσεις των δόσεων, οι απολύσεις στο Δημόσιο, η συγχώνευση Εθνικής-Eurobank και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Κατά την αποχώρηση τους από το υπουργείο Οικονομικών, τα στελέχη της τρόικας αποδοκιμάσθηκαν από πλήθος συγκεντρωμένων και χρειάστηκε αστυνομική παρέμβαση, ενώ οι εκπρόσωποι των δανειστών φυγαδεύτηκαν από την οδό Μητροπόλεως.