Σούρλας: Μέσω offshore υπερτιμολογούνται τα προϊόντα ακόμη και 500%

Αποκαλύψεις σχετικά με τη διαφάνεια και τις οffshore Εταιρείες, έκανε ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Γιώργος Σούρλας. "Μέσω των offshore εταιρειών, ανατιμολογούνται τα προϊόντα ακόμη και 500% παραπάνω", τόνισε.

Ανάμεσα στα παραδείγματα, που έδωσε, ανέφερε επιχείρηση, η οποία αγόρασε μηχανήματα 22.000.000 δρχ. και - μέσω της offshore εταιρείας, που είχε ιδρύσει σε άλλη χώρα - τιμολογήθηκε για 87.000.000 δρχ. Με την επιδότηση 43.000.000, που πήρε, πλήρωσε τα μηχανήματα κι έμειναν στο ταμείο της 21.000.000 δρχ. !

Ο κ. Σούρλας κατέστησε σαφές ότι ούτε πάταξη της διαφθοράς μπορεί να επιτευχθεί, ούτε διαφάνεια να επικρατήσει, όσο η Διεθνής Κοινότητα διατηρεί νομοθετικά πλαίσια, όπως αυτό ίδρυσης των offshore Εταιρειών σε διάφορες χώρες.

Όπως ανέφερε

-Παρέχεται η δυνατότητα φοροαποφυγής, απαλλαγής φόρου μεταβίβασης, δωρεών, γονικών παροχών, κληρονομιών.

-Δεν ισχύει το πόθεν έσχες για τους μετόχους των offshore Εταιρειών κι έτσι, μπορεί να ξεπλένεται το βρώμικο χρήμα, που προέρχεται από παράνομες δραστηριότητες, ναρκωτικά, εμπόριο όπλων κ.λ.π.

-Παρέχεται η δυνατότητα της πλήρους ανωνυμίας κι έτσι μπορούν αξιωματούχοι, διαπλεκόμενοι να δρουν ανενόχλητα, και να μη φορολογούνται για τα πραγματικά τους έσοδα.

-Παρέχεται η δυνατότητα με υπερτιμολόγηση ή μείωση των φορολογικών κερδών μέσω των offshore εταιρειών, απώλειας εσόδων, αλλά και κατάχρηση του δημοσίου χρήματος, που ανέρχεται σε πολλά δις ευρώ. Ποσά, στα οποία οφείλεται ένα μεγάλο μέρος του χρέους της χώρας μας.

"Και πώς να μην συμβούν όλα αυτά", τόνισε ο κ. Σούρλας, "όταν - μέσω των offshore εταιρειών - ανατιμολογούνται τα προϊόντα ακόμη και 500% παραπάνω".

Σημειώνεται ότι - σύμφωνα με τον υφυπουργό οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη - γίνονται έλεγχοι σε 6500 οffshore ιδιοκτήτριες ακινήτων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα, το ελληνικό Δημόσιο χάνει 6,5 δισ. ευρώ.