Ξανά στην Προανακριτική ο Κ. Μπίκας, ελέω Διώτη

Τον πρώην επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), Κωνσταντίνο Μπίκα, έχει καλέσει την Πέμπτη να καταθέσει η Προανακριτική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, καθώς κρίνει αναγκαίο ότι πρέπει να αποσαφηνιστούν ορισμένα νέα στοιχεία που προκύπτουν από την κατάθεση του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη, η οποία συνεχίζεται και σήμερα.

Ο κ. Μπίκας είχε καταθέσει στην Προανακριτική και στις 30 Ιανουαρίου, υποστηρίζοντας ότι ενημερώθηκε για την ύπαρξη της “λίστας Λαγκάρντ” από τον διεθνή Τύπο, ενώ στη συνέχεια επικοινώνησε με τον Γάλλο ομόλογό του, ο οποίος τον παρέπεμψε στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, το οποίο του επιβεβαίωσε ότι όντως υπήρχε λίστα με μεγαλοκαταθέτες στην Ελβετία. Κατόπιν, όπως είχε καταθέσει, ενημέρωσε τον τότε υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, σχετικά με την ύπαρξη της λίστας Λαγκάρντ, για την οποία ξεκαθάρισε κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα δεν πλήρωσε κανένα χρηματικό ποσό για να της παραδοθεί. Τόνισε επίσης ότι ποτέ δεν πέρασε από τα χέρια του η εν λόγω λίστα.

Ωστόσο, η αλληλογραφία ανάμεσα στον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη, και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου αποκαλύπτει ότι ο κ. Μπίκας είχε ενημερώσει και τον τότε πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, για τη λίστα Λαγκάρντ.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Προανακριτικής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, σε δηλώσεις του ανάφερε ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις καθίσταται επιβεβλημένη και η κατάθεση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.