Δυσφορία στο Μαξίμου για το “όχι” Κεφαλογιάννη

Έντονη δυσφορία επικρατεί στο Μέγαρο για η στάση του Μανώλη Κεφαλογιάννη, γραμματέα της ΝΔ, ο οποίος ψήφισε κατά της άρσης της ασυλίας του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη για το χαστούκι στη Λιάνα Κανέλλη.  Εκτός κομματικής γραμμής ήταν η μη ψήφιση υπέρ της άρσης ασυλίας του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη από τον γραμματέα της Νέας Δημοκραίας, Μανώλη Κεφαλογιάννη, τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Ιωαννίδη και τον βουλευτή Βοιωτίας, Ι. Καράμπελα. Η στάση του κ. Κεφαλογιάννη φέρεται να προκάλεσε ενόχληση στο πρωθυπουργικό γραφείο καθώς έδωσε την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να επιτεθεί στον πρωθυπουργό και ουσιαστικά ακύρωσε την ομιλία Σαμαρά περί άκρων την ίδια μέρα.

Σε ένα ιδιαίτερα "αιχμηρό" σχόλιο προχώρησε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την σημερινή ομιλία του Πρωθυπουργού στη "Διεθνή Διάσκεψη Νέων ενάντια στη βία των άκρων" και τη στάση του Γραμματέα της ΝΔ στη σημερινή ψηφοφορία περί άρσης της ασυλίας του Η. Κασιδιάρη. Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: "Την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός επαναφέρει τη χυδαία θεωρία των δύο άκρων έτσι ώστε να καλύψει τις ακραίες επιπτώσεις της μνημονιακής πολιτικής και να ενοχοποιήσει τους κοινωνικούς αγώνες, ο Γραμματέας του κόμματός του καταψηφίζει την πρόταση περί άρσης της ασυλίας του Η. Κασιδιάρη. Η στρατηγική της έντασης και του εμφυλιοπολεμικού διχασμού δεν καταδεικνύει απλώς τη διολίσθηση της κυβέρνησης και της ΝΔ σε ακροδεξιές θέσεις, αλλά υπονομεύει ανοιχτά τη δημοκρατία και τα δικαιώματα, και ως τέτοια πρέπει να βρει απέναντί της όλους τους προοδευτικούς πολίτες".

Η γραμμή του κόμματος, όπως ανέφερε σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες και ο γραμματέας της ΚΟ, Θανάσης Μπούρας, ήταν υπέρ της ψήφισης της άρσης ασυλίας, ωστόσο 3 δεν συμμορφώθηκαν.

Ο Μ. Κεφαλογιάννης πάντως ανέφερε, μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Βουλή, ότι ψήφισε αρνητικά, θέλοντας να δώσει στον Ηλία Κασιδιάρη την ευκαιρία να ζητήσει "συγγνώμη" για το επεισόδιο μέσα στη Βουλή.

Από την πλευρά του ο Ι. Καράμπελας δήλωσε στη συνέχεια ότι ψήφισε αρνητικά "κατά λάθος", ενώ αργότερα ισχυρίστηκε το ίδιο και ο Γιάννης Ιωαννίδης. Πληροφορίες από τη Λ.Συγγρού, πάντως, θέλουν να μην δίνεται συνέχεια από το κόμμα στο ζήτημα.

Η θέση της νέας Δημοκρατίας είναι δεδομένη και σαφής και εκφράστηκε πλήρως τόσο στην επιτροπή όσο και στην διεξαχθείσα ψηφοφορία στην ολομέλεια, ηταν το σχόλιο της ΝΔ στις πληροφορίες που φέρουν τον γραμματέα του κόμματος Μανώλη Κεφαλογιάννη, τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη και τον βουλευτή της ΝΔ Ιωάννη Καράμπελα να ψήφισαν κατά της παραπομπής Κασιδιάρη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός φέρεται να ψήφισε "παρών". 

Οι δηλώσεις των βουλευτών για το "όχι" στην άρση της ασυλίας Κασιδιάρη

Σε διευκρινιστική δήλωσε προέβησαν  ο βουλευτής και γ.γ. της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης και ο Ι. Καράμπελας.

Αναφέρει συγκεκριμένα ο κ. Κεφαλογιάννης: "Καταδικάζω τη βία από όπου και αν προέρχεται είτε από την άκρα αριστερά είτε από την άκρα δεξιά. ήθελα να δώσω την ευκαιρία στον κ Κασιδιάρη να ζητήσει συγγνώμη για αυτή του την ακραία πράξη όπως θα έπρεπε να είχε κάνει εδώ και καιρό. Δεν πρέπει αυτό να παρεξηγείται και δεν αποτελεί άφεση αμαρτιών". "Συνειδητή είναι η καταδίκη της πράξης και όχι η ψήφος" κατέληξε χαρακτηριστικά ο κ. Κεφαλογιάννης.

"Με τις δηλώσεις μου και τη στάση μου έχω καταδικάσει τα φαινόμενα βίας", αναφέρει ο βουλευτής της ΝΔ Ι. Καράμπελας και προσθέτει: "Αν ψήφιζα αυτή τη στιγμή θα ψήφιζα υπέρ της αρσης της ασυλίας του Ηλία Κασιδιάρη. Έκανα λάθος αλλά ήθελα να περάσω άλλα μηνύματα. Ηθελα να περάσω δηλαδή το μήνυμα στην κοινωνία ότι δεν αρκεί η καταδίκη από ένα ακροατήριο για να καταδικάσουμε τη βία αλλά συνολική καταδίκη από όλη την κοινωνία. Έκανα φάουλ κομματικό και το παίρνω πάνω μου".

"Εκ παραδρομής στην ονομαστική ψηφοφορία για την άρση της ασυλίας του βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη ψήφισα όχι, ενώ έχοντας ιδία γνώμη του επεισοδίου, σαφέστατα η πρόθεσή μου ήταν να ψηφίσω ναι" δήλωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης.