“Ελλάδα και Κύπρος θα βγουν μαζί από την κρίση”

"Θα δώσουμε τη μάχη για να αποτρέψουμε δυσμενέστερες εξελίξεις και αυτό που προέχει είναι η δημιουργία συνθηκών άμεσης ανάπτυξης", τονίζει ο Κύπριος Πρόεδρος στη συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής.

Καθορίζει τις άμεσες κινήσεις του για την επανεκκίνηση της οικονομίας και τον τερματισμό της αβεβαιότητας και σημειώνει ότι επιβάλλεται στις κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας να συνεργαστούν συντονίζοντας τις ενέργειες τους για καλύτερα αποτελέσματα.

"Διανύουμε μια δύσκολη εποχή και επιβάλλεται ο μέγιστος βαθμός συνεργασίας για να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις προκλήσεις της οικονομικής κρίσης, γιατί πλείστα ζητήματα επηρεάζουν άμεσα και τις δύο χώρες. Οι οικονομίες της Κύπρου και της Ελλάδας είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Υπάρχει μια αμφίδρομη τραπεζική δραστηριότητα με την ισχυρή παρουσία των τραπεζών μας στις δύο χώρες.

Επιβάλλεται οι δύο κυβερνήσεις να συνεργαστούν και να συντονιστούν για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα". Μάλιστα εκτιμά ότι Ελλάδα και Κύπρος θα βγρουν μαζί από την κρίση.

Στην ερώτηση πώς επήλθε κατά τη γνώμη του η οικονομική κατάρρευση της Κύπρου, απαντά: "Είναι μια σύνθεση παραγόντων, εξωγενών και εσωτερικών, αλλά τα κύρια προβλήματα ήταν η κακή δημοσιονομική πειθαρχία και οι επιπτώσεις από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, το οποίο θα έλεγα ότι δεν έτυχε εκ μέρους μας του καλύτερου χειρισμού εντός των ευρωπαϊκών θεσμών. Επιπροσθέτως, υπήρξε μια αλληγορία, ατολμία και έλλειψη αποφασιστικότητας της προηγούμενης κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, τα οποία διογκώθηκαν και φτάσαμε στο σημείο που πρέπει να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις".

Στην Αθήνα ο Κύπριος πρόεδρος

Την Αθήνα επέλεξε ο νέος  Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης για το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την εκλογή του στο αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο κ. Αναστασιάδης θα ταξιδέψει μέχρι τη χώρα μας συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Άντρη.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, που ανακοινώθηκε απόψε στην Λευκωσία, τον κ. Αναστασιάδη θα υποδεχτεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Τη Δευτέρα το πρωί ο κ. Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΚΟΕ) και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Στη συνέχεια, θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση και με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Η συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό θα πραγματοποιηθεί στις 12.30 το μεσημέρι με τον οποίο στη συνέχεια θα δώσει κοινή συνέντευξη Τύπου.

Το απόγευμα θα συναντήσει επίσης τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη και τη γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.