Συνάντηση Σαμαρά – Χατζηδάκη με εκπρόσωπους νέων εταιριών

Το υπουργείο Ανάπτυξης θα επισκεφθεί σήμερα Παρασκευή στη 1 μ.μ. ο Αντώνης Σαμαράς όπου θα συναντηθεί με εκπροσώπους νεοφυών επιχειρήσεων παρουσία του υπουργό Κωστή Χατζηδάκη.

Οι εκπρόσωποι των νεοφυών επιχειρήσεων οι οποίοι κυρίως δραστηριοποιούνται στην αγροτική οικονομία, την γαστρονομία, τον πολιτισμό, τον τουρισμό, την ενέργεια, την υψηλή τεχνολογια και τις μεταφορές αναμένεται να θέσουν συγκεκριμένα θέματα στο Πρωθυπουργό.

Σε αυτά περιλαμβάνονται τα εξής:

-Η δυνατότητα σταδιακής καταβολής των εργοδοτικών εισφορών ως προς τον ΟΑΕΕ, μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα 3-5 ετών μετά την έναρξη της επιχείρησης.

-Να δοθούν κίνητρα ιδιωτικών επενδύσεων, ώστε τα κεφάλαια αυτά να επενδυθούν σε αυθεντικές νεοφυείς επιχειρήσεις, ήτοι σε επιχειρήσεις καινοτόμες, με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και προοπτική για την δημιουργία σεβαστού αριθμού νέων θέσεων εργασίας.

-Μέσα από ειδική διαδικασία να δύναται ο ιδιώτης επενδυτής να επενδύει ένα ποσοστό του συνολικού κεφαλαίου που απαιτείται για συγκεκριμένο εγχείρημα, με το υπόλοιπο ποσό να καλύπτεται από δημόσιους φορείς όπως το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης.

-Να ιδρυθούν Σταθμοί Εξυπηρέτησης Επιχειρηματικότητας, σημεία όπου θα διεκπεραιώνονται όλες οι συναλλαγές των επιχειρηματιών με δημόσιους φορείς με την λογική του one stop shop. (ενδεικτικά: ίδρυση εταιριών, εταιρικές μεταβολές, λήψη διοικητικών αδειών, έκδοση πιστοποιητικών, βεβαιώσεων) και θα παρέχεται ενημέρωση και συμβουλευτική υποστήριξη (ενδεικτικά: χρηματοδοτικά προγράμματα, νομοθετικές μεταβολές ευρείας σημασίας).

-Να προβλεφθεί η λειτουργία κυψελών επιχειρηματικότητας στους δήμους με σκοπό την τοπική ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Η λειτουργία των κυψελών επιχειρηματικότητας θα ακολουθήσει το μοντέλο του επιχειρηματικού οικοσυστήματος έτσι ώστε να αναπτυχθούν οι απαραίτητες οικονομίες κλίμακας για τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

-Τοπικά επιχειρηματικά κέντρα για την αξιοποίηση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς. Η τοπική κληρονομιά δεν μπορεί να προστατευθεί αποτελεσματικά αν δεν αποτελέσει βασικό πυρήνα της τοπικής αναπτυξιακής πολιτικής. Το πολιτιστικό κεφάλαιο και η προστασία του θα πρέπει να αποτελέσουν προβληματικές προς ανάληψη δράσεων από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ οι κυψέλες επιχειρηματικότητας μπορούν ζωτικά να συμβάλλουν στο εγχείρημα αυτό.

-Τη μετατροπή των ιστορικών κέντρων ή και υποβαθμισμένων περιοχών στα μεγάλα αστικά κέντρα σε ενεργές Ζώνες Καινοτομίας. Οι εταιρείες που θα μπορούν να εισαχθούν θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που θα οριστούν με βάση την ζώνη και το «όραμα» τους. Κίνητρο για την εγκατάσταση νεοφυών επιχειρήσεων η μηδενική φορολογία για διάστημα πέντε ετών από την ίδρυσή τους - μικρή μείωση των εσόδων του δημοσίου, όμως αστείρευτη η εν δυνάμει άνθιση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.