Βενιζέλος: Η τρόικα δεν έθεσε το θέμα των απολύσεων

Μιάμιση ώρα κράτησε η συνάντηση του Ευαγγελου Βενιζέλου με την τρόικα στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους και στο τραπέζι τέθηκαν σχεδόν όλα τα καυτά ζητήματα.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε στους τροικανούς ότι η χώρα δεν αντέχει αλλα μέτρα, δεν τα αντέχει η κοινωνία, δεν τα αντέχουν οι πολίτες είπε χαρακτηριστικά. Αν υπάρχουν αποκλίσεις απο το προγραμμα πρόσθεσε αυτές πρέπει να αντιμετωπιστούν με αναπτυξιακά μέτρα ενώ ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην καταπολέμηση της ανεργίας. Μάλιστα στο σημείο αυτο οι τρόικανοι έδειξαν ότι τους προβληματίζουν παρά πολυ οι 1,5 εκατομμύριο άνεργοι.

Παράλληλα ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βάλει πλάτη και να βοηθήσει να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά προβλήματα που πολλές φορές μπλοκάρουν τις επενδύσεις και τις αποκρατικοποιήσεις.

Σε αυτο το σημείο πάντως η τρόικα σημείωσε πως η εικόνα της Ελλάδας είναι καλη και πιο ελκυστική για τους επενδυτές.

Οσον αφορά τις ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα ο Ευάγγελος Βενιζέλος κάλεσε την τρόικα να το δεχθεί καθώς όπως είπε είναι προς το συμφέρον των τραπεζών για να μη γεμίσουν με κόκκινα δάνεια. Η τροικα απο την πλευρά φοβάται ότι αν δεχθεί ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα τότε οι τράπεζες θα αρχίσουν να δίνουν νεα δάνεια για να καλύψουν τα παλαιότερα και θα δημιουργηθούν έτσι νέες επισφαλείες.

Συζήτηση για απολύσεις δεν έγινε όπως έλεγαν απο την Ιπποκρατους. Οι τρόικανοι αυτή τη φορά δεν ήταν πιεστικοι, αντιθέτως ήταν πολυ προσεκτικοί.

Τον ενημέρωσαν για το επίπεδο που εχει φτάσει η συζήτηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης τον κ. Μανιτακη και υποστήριξαν ότι εχει καθυστερήσει πολυ η αξιολόγηση δομών και προσώπων σε όλο τον δημόσιο τομέα.

Όσον αφορά τη μετάθεση της συνάντησης με τον πρωθυπουργό στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι αυτο έγινε γιατι η τροικα θέλει κάποιες πληροφορίες που δεν τις είχε, τα οργανογραμματα για όλο το δημόσιο. Προφανώς έλεγαν απο την Ιπποκρατους είχαν στα χέρια τους μόνο για κάποια Υπουργεία και τα ζήτησαν όλα για να μπορέσουν να κάνουν τις εκτιμήσεις τους.