Ευ. Βενιζέλος: Μονόδρομος η κυβέρνηση συνεργασίας

"Το ΠΑΣΟΚ βγαίνει από το Συνέδριο αισιόδοξο και δυνατό, πετυχαίνοντας την ολική του επαναφορά". Με τη φράση αυτή έκλεισε τις εργασίες του 9ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του Κινήματος Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος απένειμε τα εύσημα και εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον λαό που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ στις διπλές εκλογές του καλοκαιριού, για την αντοχή, την αξιοπρέπεια και τη δύναμη που επέδειξε.

"Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση πέραν της κυβέρνησης συνεργασίας"

Απαντώντας σε τοποθετήσεις συνέδρων σχετικά με το είδος της συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ο Ευ. Βενιζέλος απέρριψε με κατηγορηματικό τρόπο τη μη συμμετοχή ή ακόμα και τη μείωση της υπάρχουσας συμμετοχής. Όπως τόνισε, "είναι μέγα θέμα η ύπαρξη και η αντοχή της κυβέρνησης και μάλιστα σε βάθος τετραετίας" και υπογράμμισε ότι "δεν υπάρχει εναλλακτική λύση πέραν της κυβέρνησης συνεργασίας των τριών κομμάτων, από την παρούσα Βουλή".

Σε όσους πρότειναν ή υπονόησαν αλλαγή στρατηγικής και τήρηση αποστάσεων από την κυβέρνηση συνεργασίας, ο πρόεδρος του Κινήματος τόνισε ότι μια τέτοια στρατηγική θα καθιστούσε το ΠΑΣΟΚ "ουρά" της στρατηγικής της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, διατυπώνοντας ένα κατηγορηματικό "όχι" στην επιλογή αυτή.

Επιπλέον, ο Ευ. Βενιζέλος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι θέλει να έχει τον έλεγχο όλων των υπουργείων που δίνουν όφελος και να χρεώνει στο ΠΑΣΟΚ τις δυσάρεστες, τις λεγόμενες "μνημονιακές" αποφάσεις.

"Όποιος επιχειρήσει να παίξει με τα θέματα αυτά, μικροκομματικά ή εσωκομματικά παιχνίδια είναι κατώτερος των περιστάσεων", είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βενιζέλος επανήλθε στην πρότασή του για κοινή κάθοδο στις εκλογές με τη ΔΗΜΑΡ και κινήσεις του χώρου της Κεντροαριστεράς, τονίζοντας ότι αυτό θα δώσει μια πολιτική δυναμική η οποία θα είναι ευεργετική για τον τόπο και δίνει τη δυνατότητα ανάδειξης της συμμαχίας αυτής σε πρώτη δύναμη. Τόνισε επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας δύο πόλοι, αντί των τριών που υπάρχουν σήμερα: Ένας κεντροδεξιός πόλος κι ένας κεντροαριστερός.

Η φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ

"Ταυτόχρονα με όλα αυτά", τόνισε ο κ. Βενιζέλος, "το ΠΑΣΟΚ προχωρά σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις για τη συγκρότηση της μεγάλης παράταξης της Κεντροαριστεράς".

Αναφερόμενος στη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ, ο  πρόεδρος του κόμματος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πάντα σοσιαλιστικό, δημοκρατικό, πολιτικά φιλελεύθερο, μεταρρυθμιστικό, ευρωπαϊκό, εθνικά υπεύθυνο, οικολογικά ευαίσθητο, έμπρακτα πατριωτικό και λαϊκό.

Σε ό,τι αφορά στον ίδιο και την παρουσία του στην ηγεσία του Κινήματος, είπε ότι δεν απολαμβάνει την ιδιότητα του αρχηγού κόμματος και προέδρου του ΠΑΣΟΚ αλλά αγωνίζεται για ένα συλλογικό ΠΑΣΟΚ το οποίο ο ίδιος μπορεί να εγγυηθεί, όπως μπορεί να εγγυηθεί και τη συλλογική προσπάθεια.

Τα παραπολιτικά

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προσερχόμενος στην αίθουσα, έγινε δεκτός με θερμές εκδηλώσεις από την πλευρά των συνέδρων, κάτι που επαναλήφθηκε και κατά την άνοδό του στο βήμα.

Αναμένοντας την ολοκλήρωση της διαδικασίας των τοποθετήσεων έως ότου ανέβει στο βήμα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάθισε στην πρώτη σειρά, ανάμεσα στην κόρη και τη σύζυγό του, δίπλα στην οποία καθόταν ο πρώην πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος παρακολούθησε την ομιλία του κ. Βενιζέλου.