Βενιζέλος: Καλή ιδέα η απευθείας ανάδειξη Προέδρου Δημοκρατίας από το λαό

Ευκαιρία για τη χώρα που δεν πρέπει να πάει χαμένη χαρακτήρισε την αναθεώρηση του Συντάγματος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σε διημερίδα του ΙΣΤΑΜΕ Ανδρέας Παπανδρέου, με θέμα “Η πρόκληση της αναθεώρησης του Συντάγματος”.

Η αναθεώρηση, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, πρέπει να είναι συναινετική, υπεύθυνη και ριζοσπαστική, “αφού και η κρίση είναι ριζοσπαστική”, να συμφωνήσουν σε αυτήν τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και, κατά το δυνατόν, τα κόμματα του συνταγματικού τόξου.

Μιλώντας για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης, ο κ. Βενιζέλος τις συνέδεσε στενά με την πραγματικότητα των κυβερνήσεων συνεργασίας, προτείνοντας μετάβαση από τον πρωθυπουργικοκεντρικό κοινοβουλευτισμό στον συνεργατικό κοινοβουλευτισμό, κάτι που, όπως τόνισε, πρέπει να προβλέπεται ρητά από το Σύνταγμα.

Όσον αφορά στο ζήτημα της ανάδειξης Προέδρου της Δημοκρατίας, υποστήριξε ότι η εκλογή του μπορεί να συνεχίσει να γίνεται από τη Βουλή, αποσυνδεόμενη από τη διάλυσή της σε περίπτωση αδυναμίας εκλογής, ενώ αναφορικά με την άμεση εκλογή του ανώτατου άρχοντα, είπε ότι δεν είναι μια κακή επιλογή. Τόνισε πάντως ότι, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να προστατευθεί το πολίτευμα από κάθε δυνατότητα αλλοίωσής του και πρέπει να υπάρξει σεβασμός της δημοκρατικής συνταγματικής τάξης, απέναντι στην απειλή του νεοναζισμού. Πρόσθεσε δε ότι το μείζον σχετικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι ο συμβολικός, ενοποιητικός του χαρακτήρας.

Ο κ. Βενιζέλος εκτιμά ότι μείζον θέμα αποτελεί η αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Επ' αυτού ανέφερε ότι το εκλογικό σύστημα πρέπει να διατηρήσει χαρακτηριστικά αναλογικότητας, αλλά πρέπει να ενισχύει την κυβερνητική σταθερότητα, κάτι που, όμως, δεν πρέπει να γίνεται πολωτικά, “όπως στις τελευταίες εκλογές”. Τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του θεσμού των βουλευτών Επικρατείας, ενώ χαρακτήρισε αποπροσανατολιστική τη συζήτηση για αλλαγή του αριθμού των βουλευτών, διότι, όπως σημείωσε, τίθεται σε κίνδυνο η εκπροσώπηση περιφερειών.

Σε ό,τι αφορά αποφάσεις για σημαντικά θέματα, είπε ότι πρέπει να διατηρηθεί στη Βουλή η πλειοψηφία των 2/3 (180 βουλευτές). Επίσης πρότεινε την καθιέρωση “πόθεν έσχες” για όλους (δικαστικούς, διαμορφωτές κοινής γνώμης κ.α.).

Στα βασικά ζητήματα της συζήτησης για την αναθεώρηση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για τα κοινωνικά δικαιώματα στην κατεύθυνση της αναζήτησης ενός νέου κοινωνικού κράτους, το οποίο πρέπει να είναι αναπτυξιακό. “Πρέπει να μιλήσουμε για το ελάχιστο εγγυημένο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης”, σημείωσε.

Ο κ. Βενιζέλος έθεσε το θέμα εάν πρέπει να ιδρυθεί συνταγματικό δικαστήριο ή να παραμείνει ο διάχυτος έλεγχος, χωρίς να πάρει σαφή θέση υπέρ του ενός ή του άλλου, δείχνοντας, ωστόσο, κάποια προτίμηση στο πρώτο, ή σε κάποια ανάλογη μορφή δικαστικού ελέγχου των αποφάσεων. Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι πρέπει να υπάρξει διάλογος μεταξύ δικαστικής και νομοθετικής εξουσίας και να μην υπάρχει “κρυφτούλι”.