Οι έξι ώρες που εκνευρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ

Πριν ακόμη πατήσει το πόδι του στη χώρα μας άρχισαν τα όργανα για τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, αφού η πιθανολογούμενη πρόθεσή του να συναντηθεί εκτός προγράμματος με τον Πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, προκάλεσετην αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η υπεύθυνη του κόμματος για θέματα Διεθνών Σχέσεων Ρένα Δούρου, μιλώντας στον "Real fm" σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει υποβάλλει αίτημα συνάντησης με τον Γάλλο πρόεδρο, αλλά σε περίπτωση που ο κ. Ολαντ παρεκκλίνει του πρωτοκόλλου για τον Πρωθυπουργό αλλά και τον Πρόεδρο του τρίτου κόμματος, και όχι για τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αυτό θα συνιστά "προσβολή" όχι στο πρόσωπο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στους θεσμούς του ελληνικού κοινοβουλίου και της χώρας. Τον εκνευρισμό της Κουμουνδούρου ενέτειναν χθες οι πληροφορίες από το Μαξίμου και την Ιπποκράτους που θεωρούσαν σίγουρη μια συνάντηση, εκτός ατζέντας, του κ. Ολάντ τόσο με τον Αντ. Σαμαρά όσο και με τον Ευαγγ. Βενιζέλο.

Η όλη εξέλιξη βέβαια θυμίζει την επίσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι στην Αθήνα στις 7 Σεπτεμβρίου, όπου το γραφείο του κ. Τσίπρα είχε επικοινωνήσει με το γραφείο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και είχε ζητήσει να υπάρξει συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών. Το αίτημα τότε είχα υποβληθεί στη σκιά της επίσκεψης του επικεφαλής του Γιουρογκρούπ στην Αθήνα, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος είχε αρνηθεί να εντάξει στο πρόγραμμά του συνάντηση με τον κ. Τσίπρα, παρά το γεγονός ότι είχε έγκαιρα ζητηθεί. Τότε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζαν ότι εφόσον επιβεβαιωθεί η πληροφορία για την άρνηση Ρομπάι, θα επρόκειτο για ένα ατόπημα και μια προσβολή προς την Ελληνική Δημοκρατία και προς τον ελληνικό λαό.

Τέλος η ίδια η κ. Δούρου, αναφερόμενη, στο παρελθόν, στην εκλογή Ολάντ είχε σημειώσει χαρακτηριστικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτιμά τον κ. Ολάντ ως σύμμαχο αλλά ότι θεωρεί την απόσυρση του Σαρκοζί από το γαλλογερμανικό άξονα μια εξέλιξη που λαμβάνει υπόψη. Πιθανόν σήμερα ο κ. Ολάντ να επιβεβαιώσει τα λεγόμενα της κ. Δούρου.