Κατά του νομοσχεδίου για τα ναρκωτικά το ΚΚΕ

Την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο σχετικά με τα ναρκωτικά που επαναφέρει η κυβέρνηση εκφράζει με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι κινείται στην κατεύθυνση του συμβιβασμού με το πρόβλημα των ναρκωτικών και χαρακτηρίζοντας προσχηματικές τις εξαγγελίες ότι ρυθμίζονται θέματα που αφορούν την επιείκεια προς το χρήστη.

Αναλυτικά, το ΚΚΕ σχολιάζει:

“Το ΚΚΕ καταγγέλλει την επαναφορά από την κυβέρνηση, στη Βουλή, του «Νόμου περί Ναρκωτικών». Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει τα προσχήματα, εξαιτίας της αντίδρασης που συνάντησε το προηγούμενο σχέδιο νόμου από το λαό, τους μαζικούς φορείς και τη σθεναρή αντίσταση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, το νέο σχέδιο νόμου κινείται στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση, του συμβιβασμού με το πρόβλημα των ναρκωτικών.

Ο νέος υποβιβασμός των αδικημάτων της κατοχής, χρήσης, καλλιέργειας και μικροδιακίνησης (κέρασμα) ναρκωτικών, που οδηγεί στη νομιμοποίηση, η έλλειψη κάθε σοβαρού μέτρου για ενίσχυση των στεγνών προγραμμάτων (όλα παραπέμπονται σε προεδρικά διατάγματα), η εισβολή ιδιωτών στο χώρο και το μοίρασμα υποκατάστατων εφ’ όρου ζωής για συντήρηση της εξάρτησης, είναι οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου.

Αποτυπώνονται οι πολιτικές της Ε.Ε., την ίδια στιγμή που οδήγησαν σε ποσοστά χρήσης μέχρι και πενταπλάσια σε όσες χώρες εφαρμόστηκαν, ενώ η Ελλάδα παραμένει, παρά την αύξηση, στην τελευταία θέση στην κατάταξη για το μέγεθος του προβλήματος.

Οι εξαγγελίες ότι ρυθμίζονται θέματα που αφορούν την επιείκεια προς το χρήστη είναι προσχηματικές και θέλουν να κρύψουν την αλήθεια που είναι η έλλειψη αποφασιστικών μέτρων για τη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος, αφού κάτι τέτοιο θα προσέκρουε στην ίδια την πολιτική που δημιουργεί και οξύνει το πρόβλημα των ναρκωτικών.

Ανεργία, φτώχεια, εξαθλίωση, πολιτισμός της παρακμής, εγκατάλειψη του σχολείου, είναι το σταθερό υπόβαθρο που πατάει η χρήση ναρκωτικών. Μαύρο χρήμα, κοινωνικός έλεγχος, καταστολή και έλεγχος συμπεριφοράς της νεολαίας είναι το «κέρδος» για το σύστημα.

Αντί το νομοσχέδιο να δίνει λύση στην πρόληψη, τη θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη, με δημόσια και δωρεάν προγράμματα, υποσκάπτει και τα ήδη υπάρχοντα. Έτσι ανοίγει τις πόρτες στους ιδιώτες να ξεζουμίσουν ταλαιπωρημένους χρήστες και τις οικογένειές τους.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει σταθερά την άποψη, που την επιβεβαιώνουν καθημερινά τα αποτελέσματα των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων. Ναι μεν, η τοξικομανία μπορεί να αντιμετωπιστεί ολοκληρωτικά μόνο σε μία κοινωνία, χωρίς ταξική εκμετάλλευση και καταπίεση, όμως αυτό δεν αναιρεί τη δυνατότητα ο εξαρτημένος να λυτρωθεί, αν το θελήσει ο ίδιος και ταυτόχρονα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να βοηθηθεί.

Και οι προϋποθέσεις είναι:

Επαρκείς υποδομές, δημόσιες και δωρεάν, για πρόληψη, θεραπεία, επανένταξη. Εξειδικευμένοι δικαστές για τα ναρκωτικά και θέσπιση εναλλακτικών της ποινής μέτρων, που να οδηγούν στη θεραπεία και σε στεγνά προγράμματα. Επιείκεια για το χρήστη είναι η οργανωμένη προσπάθεια να
απαλλαγεί από την εξάρτηση.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό και τη νεολαία να απαιτήσουν το δικαίωμά τους σε μια ζωή ολόκληρη και όχι με δόσεις.

Παρακαλούμε περιμένετε ...