Τακτική υποχώρηση της κυβέρνησης στα αιτήματα των αγροτών

Σε συμφωνία για την ικανοποίηση μέρους των αιτημάτων των αγροτών κατέληξαν οι πολιτικοί αρχηγοί κατά τη σύσκεψη της Τετάρτης, όπως ανακοίνωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης.

Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς και οι κυβερνητικοί εταίροι, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης έδωσαν το "πράσινο φως" για ένα πακέτο "καρότο" μετά το μαστίγιο των επιστρατεύσεων, σε μία προσπάθεια τόσο να αμβλυνθούν οι διαφορές με τους αγρότες, όσο και να φώσουν ένα τέλος στο απεργιακό μπαρ΄ζα που κοντεύει να παραλύσει τη χώρα και το οποίο εξυπηρετεί απόλυτα τα δημοσκοπικά συμφέροντα της αντιπολίτευσης.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε για τους αγρότες ο κ. Τσαυτάρης είναι τα εξής:

. Καθιέρωση νυχτερινού τιμολογίου από τον Ιούλιο
. Επιπλέον 30 εκατ. ευρώ ως επιστροφή φόρου πετρελαίου, με το συνολικό ποσό στα 160 εκατ. ευρώ, τα οποία θα καταβληθούν σε δύο δόσεις των 80 εκατ., τον Φεβρουάριο και τον Σεπτέμβριο
. Επιστροφή του ΦΠΑ σε ποσοστό άνω του 6% σε αγρότες που τη δικαιούνται
. Διατήρηση του συνταξιοδοτικού καθεστώτος για όσους αγρότες γεννήθηκαν πριν το 1948
. Διευθέτηση των υποθηκών αγροτικής γης από την παλιά Αγροτική Τράπεζα στη νέα Αγροτική

“Κανένας αγρότης δε χάνει τη γη του”, ξεκαθάρισε ο κ. Τσαυτάρης, μιλώντας σε δημοσιογράφους. Πάντως, η κυβέρνηση δε φαίνεται διατεθειμένη να υποχωρήσει σε ό,τι αφορά τη φορολογία των αγροτών, ενώ με τα μέτρα αυτά ουσιαστικά εξαντλούνται τα όποια περιθώρια ελιγμών μπορούσαν να επιτευχθούν.

Περίμεναν περισσότερα οι αγρότες, αναφέρουν πάντως οι πρώτες πληροφορίες από τα μπλόκα. Οι όποιες αποφάσεις που αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον στο Μαξίμου θα έχουν παρθεί μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, αφού θα συνεδριάσουν καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.