Εξηγήσεις για το σχέδιο “Αθηνά” ζητάει το ΠΑΣΟΚ

Εξηγήσεις από το υπουργείο Παιδείας ζητάει το ΠΑΣΟΚ για το σχέδιο "Αθηνά" τονίζοντας ότι πρέπει να αιτιολογηθούν πλήρως οι "ειδικές μεταχειρίσεις" ενώ τονίζει ότι: "Αυτές οι επιλογές παραπέμπουν σε κριτήρια πολιτικών συσχετισμών και όχι ορθολογικής αναδιάρθρωσης!"

Συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ ζητάει να ενημερωθεί:

α) γιατί συγχωνεύονται τμήματα με σαφώς διακριτά επιστημονικά αντικείμενα, ακόμη και διαφορετική διάρκεια φοίτησης.

β) γιατί διατηρούνται μονοτμηματικά παραρτήματα σε ορισμένες πόλεις και σε άλλες συγχωνεύονται,

γ) γιατί διατηρούνται ή δημιουργούνται τμήματα με ελλιπή ή καθόλου στελέχωση, σε ορισμένες περιπτώσεις και σε άλλες όχι.

Ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Παιδείας του ΠΑΣΟΚ συνεδρίασε υπό την προεδρία του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Γιάννη Μανιάτη και με την παρουσία της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου, Εύη Χριστοφιλοπούλου, με αντικείμενο το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Πανεπιστημίων ΑΕΙ και ΤΕΙ (Σχέδιο "ΑΘΗΝΑ"), που δόθηκε σε διαβούλευση από το Υπουργείο Παιδείας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: "Το σχέδιο ΑΘΗΝΑ θα μπορούσε να συνιστά μια πρώτη προσπάθεια εξορθολογισμού. Ακόμη όμως και αυτή η απόπειρα αναδιάρθρωσης του ακαδημαϊκού χάρτη που επιχειρεί το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να βασιστεί σε ορθολογικά, επιστημονικά κριτήρια, που τεκμηριώνουν επαρκώς τις προωθούμενες συγχωνεύσεις και άλλες μεταβολές. Οι γενικές αρχές και τα κριτήρια που διακηρύσσονται και προτάσσονται στο σχέδιο ΑΘΗΝΑ κινούνται γενικά σε σωστή κατεύθυνση και αποτελούν σε μεγάλο βαθμό προϊόν συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Είναι κρίμα που δεν τηρούνται!"

Μάλιστα σημειώνει ότι: "οι γενικές αρχές έχουν πολλαπλά παραβιαστεί και σε πολλές περιπτώσεις εφαρμόζονται δύο μέτρα και δύο σταθμά, ανάλογα με την πόλη, το ίδρυμα και τα γνωστικά αντικείμενα".