Ψάχνουν να βρουν… μέρα να συναντηθούν οι αρχηγοί

“Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει σαράντα μέρες κοσκινίζει”. Αν και οι αρχηγοί της τρικομματικής κυβέρνησης έχουν συμφωνήσει εδώ και καιρό να συναντηθούν, φαίνεται πως δε βρίσκουν χρόνο.

Για αυτή την εβδομάδα τα περιθώρια στενεύουν, καθώς την Πέμπτη ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να αναχωρήσει για τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Η ουσία όμως είναι ότι δε θέλουν να αναδειχθούν οι επιμέρους διαφωνίες σε ζητήματα τρέχουσας πολιτικής. Οι κινητοποιήσεις των ναυτεργατών και η επικείμενη επίταξη, οι κινητοποιήσεις των αγροτών και τα σχέδια για σκληρή αντιμετώπιση αν κλείσουν δρόμους, το θέμα της αντιμετώπισης των συλληφθέντων για τρομοκρατία, αλλά και τα ζητήματα της φορολόγησης των ακινήτων είναι ζητήματα που προκαλούν τριβές, μικρές ή μεγάλες, και εκ των πραγμάτων δεν επιθυμεί κανένας από τους εταίρους να αναδειχθούν σε μείζονα.

“Φανταστείτε την εικόνα να βγαίνουν ένας – ένας και εκφράζουν διαφορετικές θέσεις από την κεντρική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, την εικόνα που θα κυριαρχήσει”, αναφέρει κορυφαίος υπουργός. Ούτως ή άλλως, όπως θυμίζει ο ίδιος υπουργός, οι αρχηγοί επιλέγουν να συναντηθούν όταν έχουν ζητήματα στρατηγικής να προωθήσουν και κυρίως όταν θέλουν να εκπέμψουν μηνύματα αισιοδοξίας.

Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ από θέση αρχής διαφωνούν με την πολιτική πυγμής, ενώ και για ιδεολογικούς λόγους δε δέχονται την υποψία άσκησης βίας από τις αρχές σε βάρος συλληφθέντων, έστω και αν είναι τρομοκράτες. Ακόμη, το γεγονός ότι είναι ανοικτό ακόμη το ζήτημα της τρομοκρατίας, σημαίνει πως επικοινωνιακά η κυβέρνηση δεν έχει λόγο να στρέψει αλλού τα φώτα, αφού πιστώνεται με την επιτυχία της σύλληψης, παρά το “θόλωμα” που προκαλούν οι καταγγελίες για κακοποίηση. Αλλά και οι διαφωνίες για την επίταξη των ναυτεργατών που φαίνεται ότι θα γίνει αύριο, αν όπως όλα δείχνουν αποφασίσουν συνέχιση των κινητοποιήσεων, εμποδίζουν το ραντεβού.

Στο ζήτημα της φορολόγησης των ακινήτων δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλη αντίσταση από τους κυβερνητικούς εταίρους στο κεντρικό σκεπτικό -μάλλον υπάρχει ταύτιση- αλλά υπάρχουν λεπτομέρειες που δημιουργούν τριβές όπως η φορολόγηση των αγροτεμαχίων ή οι συντελεστές φορολόγησης της υψηλής ακίνητης περιουσίας. Πιο πιθανή είναι μια συνάντηση μετά τη Σύνοδο Κορυφής, από το Σαββατοκύριακο και μετά, ώστε να εκμεταλλευτούν οι εταίροι τυχόν θετική απόφαση για τους κοινοτικούς πόρους και την αξιοποίηση των κονδυλίων για ανάπτυξη και ενίσχυση της οικονομίας, αλλά και των αδυνάμων .