“Κεραμίδα” στην κυβέρνηση από το νέο φόρο ακινήτων

Σε πολιτικό ενδοκυβερνητικό θέμα μετατρέπεται το ζήτημα του ενιαίου φόρου ακινήτων καθώς οι ασάφειες και τα σενάρια για κατάργηση του αφορολόγητου έχουν προκαλέσει το μένος πολλών γαλάζιων βουλευτών ενώ και οι βουλευτές της περιφέρειας από το κυβερνών κόμμα έχουν έντονες  διαφωνίες για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων και των εκτός σχεδίου. Παρά το γεγονός ότι η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών διαψεύδει τα σενάρια που κυκλοφορούν και δηλώνει πως είναι εκτός πραγματικότητας, το γεγονός ότι θα καθυστερήσουν οι αποφάσεις και η δημοσίευση του τελικού σχεδίου σε συνδυασμό με την ανάγκη είσπραξης 3 δις προκαλούν υποψίες πως η φορολόγηση θα είναι μεγάλη.

Τρία προβεβλημένα στελέχη της ΝΔ, ανάμεσά τους ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Μ. Βορίδης, και οι κ.κ. Μητσοτάκης και Σπηλιωτόπουλος έχουν εκφράσει ανοικτά τη διαφωνία τους με σκληρές εκφράσεις. Δεν αποκλείεται στη σημερινή σύσκεψη υπό τον κ. Μαυραγάνη να δοθούν βασικοί άξονες για την κατεύθυνση της φορολόγησης  ώστε να αποκλειστούν τα επαχθή σενάρια και να σταματήσει η γκρίνια   που παίρνει μεγάλες διαστάσεις.

Διαφωνίες εκφράζουν και στελέχη του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΔΗΜΑΡ για φορολόγηση από το πρώτο ευρώ. Πάντως από την πλευρά των δυο εταίρων φαίνεται ότι υπάρχει η βεβαιότητα πως τελικά θα επιλεγεί αφορολόγητο 50.000 ευρώ τουλάχιστον , ώστε να μην επιβαρυνθούν τα χαμηλά στρώματα που έχουν ένα μικρό σπίτι , ή οι οικογένειες σε χωριά. Πολλά θα εξαρτηθούν από την αναπροσαρμογή που θα γίνει στις αντικειμενικές αξίες  οπότε και θα δουν στο υπουργείο Οικονομικών με πιο τρόπο θα ορίσουν το ύψος των συντελεστών φορολόγησης αναφέρει έγκυρη πηγή στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πάντως ο πρωθυπουργός έχει δώσει οδηγία να μην επιβαρυνθούν τα νοικοκυριά που ήδη αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και να ληφθεί μέριμνα και για όσους είναι άνεργοι και έχουν μια κατοικία. "Δεν πρόκειται  να πληρώνουν οι περισσότεροι , μεγαλύτερο φόρο από το χαράτσι της ΔΕΗ , αντιθέτως η κατεύθυνση είναι να πληρώνουν λιγότερα" υποστηρίζει κορυφαίος υπουργός.

"Θέλουμε λίγα από τους πολλούς και περισσότερα από τους λίγους" τονίζει  στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά. Πάντως στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ανάψει τα τηλέφωνα και δίνονται οδηγίες ώστε να ενημερωθούν οι βουλευτές και να περιοριστεί το κύμα των αντιδράσεων.  Σε κάθε περίπτωση το πακέτο της φορολόγησης θα περιέχει και άλλα στοιχεία ευνοϊκά όπως η μείωση του φόρου μεταβίβασης υπογραμμίζουν στο κυβερνητικό επιτελείο. 

Οι σφοδρές επικρίσεις των βουλευτών της ΝΔ στον Γιάννη Στουρνάρα

Τον κίνδυνο να χαρακτηριστεί το 2013 ως το έτος "δήμευσης της ακίνητης περιουσίας των πολιτών" τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη.

"Είναι παράλογο να συσσωρεύονται σε μία χρονιά ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας για το 2010, το 2011, το 2012, το Ειδικό Τέλος Ακινήτων και ο καινούργιος φόρος", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

"Διαπιστώνουμε τους λόγους για τους οποίους πολλοί πολίτες έχουν πραγματικό πρόβλημα, πραγματική αδυναμία πληρωμής των φορολογικών τους υποχρεώσεων", τόνισε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής της ΝΔ.

Παράλληλα, και ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης εξέφρασε την έντονη αντίθεσή τους στο φορολογικό μπαράζ που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο κατά της ιδιοκτησίας.

"Θεωρώ ότι αυτή είναι κακή πολιτική, ότι είναι λάθος πολιτική, άδικη πολιτική και θεωρώ ότι είναι πολιτική που δεν θα αποφέρει τελικά και έσοδα", ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στουρνάρας: Οι βουλευτές της ΝΔ αγνοούν τις ανακοινώσεις μου

Με παρέμβασή του το βράδυ της Πέμπτης στο κεντρικό δελτίο του MEGA, ο Γιάννης Στουρνάρας εξέφρασε "μεγάλη κατάπληξη" για τις τοποθετήσεις αυτές, είπε ότι οι βουλευτές της ΝΔ αγνόησαν τη χθεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών και ξεκαθάρισε πως "ουδείς νέος φόρος σχεδιάζεται να επιβληθεί στα ακίνητα" και πως όσα έσοδα προκύπτουν από τη σημερινή φορολογία, τα ίδια θα προκύπτουν και με τον νέο φόρο και "ούτε ευρώ περισσότερο".

"Τα σενάρια που εξυφαίνονται για τον ενιαίο φόρο ακινήτων δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα" τόνισε ο υπουργός και είπε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να υπάρξει σχεδιασμός ώστε να εισπράττονται οι ίδιοι φόροι που κατά μέσον όρο εισπράττονται τα τελευταία χρόνια, επί το δικαιότερον και το απλούστερον.

Στο σχόλιο ότι στους φόρους αυτούς περιλαμβάνεται και το ειδικό τέλος που ειπράττεται μέσω της ΔΕΗ και επιβλήθηκε ως έκτακτο μέτρο τοποθετήθηκε λέγοντας πως οι φόροι των ακινήτων στην Ελλάδα δεν διαφέρουν καθόλου απ' ό,τι άλλες χώρες, ενώ σε ερώτηση για ενδεχόμενη φορολόγηση χωραφιών, ο υπουργός απάντησε: "Δεν έχουμε καταλήξει ακόμη".

"Θέλουμε περίπου 3 δισ. ευρώ το χρόνο, αυτό λέει το πρόγραμμα από τα ακίνητα. Κάνουμε διάλογο με τα κόμματα για να δούμε πώς θα μοιραστεί με τον δικαιότερο τρόπο το φορολογικό βάρος" είπε ο κ. Στουρνάρας. Ανακοίνωσε, μάλιστα, πως οι όποιες αποφάσεις δεν θα πρέπει να αναμένονται την Παρασκευή, λέγοντας: "Δεν επειγόμαστε να καταλήξουμε αύριο για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα, θα κάνουμε διάλογο".