Η “Λερναία Ύδρα” των κινητοποιήσεων

Ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να αναχωρεί σήμερα για το Κατάρ "προς άγραν επενδυτών" αλλά τα προβλήματα παραμένουν και στα μέσα μεταφοράς ενώ στον χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν οι αγρότες –που φαίνεται ότι πυκνώνουν οι δυνάμεις τους όσο περνούν οι ώρες- ενώ την Πέμπτη θα φουντώσει περισσότερο. Στην κυβέρνηση είχαν έτοιμα φύλλα πορείας για τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ αλλά θα αποφασίσουν τελικά ανάλογα με τις τελικές αποφάσεις που θα λάβουν οι εργαζόμενοι αν θα τα επιδώσουν. Μπορεί η πυγμή που επέδειξε η κυβέρνηση στην κινητοποίηση στα μέσα μεταφοράς να απέδωσε "καρπούς" και η κοινωνία να ήταν στο " πλευρό της κυβέρνησης λόγω της ταλαιπωρίας", όμως δεν είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο και οι αγροτικές κινητοποιήσεις.

Όπως έγραψε το news η κυβέρνηση ήταν προετοιμασμένη για τις κινητοποιήσεις και παρακολουθούσε στενά τις κινήσεις των αγροτοσυνδικαλιστών όπως του Β. Μπούτα και γι΄αυτό τα ΜΑΤ δεν τους επέτρεψαν να βγουν στην Εθνική Οδό αλλά αν οι αγρότες το θελήσουν μπορούν μέσα από τα χωράφια να βγουν στους δρόμους χωρίς να το αντιληφθούν οι αστυνομικές δυνάμεις. "Χρειάζεται προσοχή και εγρήγορση στο τρόπο χειρισμού του θέματος" υπογραμμίζει κορυφαίος υπουργός ενώ ο κ. Σαμαράς έχει δώσει εντολή στους συναρμόδιους υπουργούς να βρίσκονται σε επαφή και να τον ενημερώνουν για τις εξελίξεις.

Η οδηγία είναι σαφής προς όλους τους εμπλεκόμενους να μην επιτρέψουν να κόψουν τα τρακτέρ στα δυο τη χώρα. Και αν χρειαστεί θα ενεργοποιηθεί το σχέδιο "Βουλκανιζατερ". Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν με βάση και τις πληροφορίες που έχουν ότι από την Τετάρτη και μετά οι αγρότες αφού θα έχουν μετρήσει τις δυνάμεις τους και θα έχουν φτιάξει το διεκδικητικό πλαίσιο θα επιχειρήσουν να κινηθούν πιο δυναμικά. Η δήλωση του Φ. Κουβέλη ότι σε ορισμένα θέματα οι αγρότες έχουν δίκιο και θα μεταφέρει τα αιτήματά τους στην κυβέρνηση δημιουργεί νέο ζήτημα στο κυβερνητικό στρατόπεδο με δεδομένη τη θέση της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για αλλαγές ούτε στο φορολογικό , ούτε στο ζήτημα του κόστους του πετρελαίου που απαιτείται για την παραγωγή. Πάντως, η ΔΗΜΑΡ διευκρινίζει ότι δε θα ανατραπούν μνημονιακές δεσμεύσεις ή ψηφισμένοι νόμοι.

Κορυφαίος υπουργός ανέφερε ότι σε αυτή τη φάση δεν διευκολύνουν ούτε οι κινητοποιήσεις , ούτε οι διαφοροποιήσεις την κυβέρνηση καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ με μπαράζ κινητοποιήσεων από πολλές κοινωνικές ή παραγωγικές ομάδες , κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα καθυστέρηση στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Στην κυβέρνηση φοβούνται ότι το "γαϊτανάκι" των κινητοποιήσεων θα συνεχιστεί ενόψει των αποκρατικοποιήσεων σε πολλές ΔΕΚΟ και Οργανισμούς που θα πωληθούν και πως μια από τις μεγάλες μάχες θα δοθεί στη ΔΕΗ όπου θα κριθούν πολλά. Αν και υποψιάζονται ότι υπάρχουν κομματικοί συντελεστές που παίζουν ρόλο στις κινητοποιήσεις εντούτοις μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουν ενδείξεις ή αποδείξεις για να βγάλουν "στη φόρα" οργανωμένο σχέδιο.