Λοβέρδος: Δε συμμετέχει το ΔΝΤ στην εφαρμογή των προγραμμάτων

Πολύ μικρότερη από αυτήν των λαών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η συμβολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο οικονομικό πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, τόνισε σε συνέντευξή του στον Βήμα FM ο πρώην υπουργός, Ανδρέας Λοβέρδος, μία μέρα μετά το άρθρο του που δημοσιεύτηκε σε κυριακάτικη εφημερίδα και με το οποίο πρότεινε να απεμπλακεί η Ελλάδα από το ΔΝΤ.

“Η παρουσία του ήταν επιθυμητή από τους Γερμανούς στο μηχανισμό που συγκροτήθηκε εκείνη την εποχή”, υποστήριξε ο κ. Λοβέρδος, και εξήγησε: “Συμμετείχε λοιπόν το ΔΝΤ και αυτό αποτέλεσε εργαλείο πολιτικής πειθούς της Μέρκελ προς τους Γερμανούς πολίτες για τα μέτρα του Νότου και στην πορεία αποδείχθηκε ότι το ΔΝΤ δεν είχε συμβολή στην εφαρμογή των προγραμμάτων, καθώς η επίβλεψη των προγραμμάτων γίνεται από την Ε.Ε. Σας διαβεβαιώνω γι’ αυτό, από δύο υπουργεία που πέρασα”.

Ο κ. Λοβέρδος σχολίασε ότι το ΔΝΤ δεν έχει καθοριστική οικονομική συμμετοχή στο πρόγραμμα, ούτε και στην καθημερινότητα της εφαρμογής του.

Όσο για το αν στηρίζει ακόμα την κυβέρνηση, ο πρώην υπουργός επεσήμανε: “Προφανώς, δεν έχει αλλάξει κάτι. Απλώς έχω πει ότι τώρα είναι ώρα για αντιυφεσιακές πολιτικές, τις οποίες δεν έχουμε δει. Έχω κάνει μια πρόταση π.χ. για την αυτοαδειοδότηση των επιχειρήσεων. Αν δεν γίνει δεκτή ως τις 15 του μήνα, θα καταθέσω εγώ πρόταση νόμου”.