Ανασχηματισμός προ των πυλών με… στάση στην Ιπποκράτους

Η συζήτηση περί ανασχηματισμού στην κυβέρνηση έχει ανοίξει, και μάλιστα σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες το θέμα έχει συζητηθεί και μεταξύ των κ. Σαμαρά, Κουβέλη και Βενιζέλου. Σημείο-κλειδί, όσο και να φαίνεται περίεργο για μια κυβέρνηση Σαμαρά, είναι το ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, που θα διεξαχθεί από τις 28 Φεβρουαρίου μέχρι τις 3 Μαρτίου.

Στο συνέδριο αυτό η Ιπποκράτους, αλλά και το Μαξίμου, ευελπιστούν ότι ο Β. Βενιζέλος θα ισχυροποιήσει την θέση του και κυρίως θα εξασφαλίσει σύμπνοια στο εναπομείναν ΠΑΣΟΚ.Το Μαξίμου δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη “σύμπνοια του ΠΑΣΟΚ'', καθώς αποτελεί τον συνδετικό κρίκο της τρικομματικής κυβέρνησης. Γι' αυτό άλλωστε η στήριξη του Β. Βενιζέλου αποτελεί στρατηγική επιλογή που θα εξασφαλίσει μακροβιότητα στην κυβέρνηση και, σύμφωνα με το μέγαρο Μαξίμου, και πολιτική σταθερότητα. Στα πλαίσια αυτά, καθοριστική θα είναι η απόφαση του συνεδρίου για την συμμετοχή και σε ποιο βαθμό του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, απόφαση που θα οριστικοποιήσει και τον προγραμματισμό για ανασχηματισμό.

Πάντως, οι εξελίξεις στην οικονομία και την ελληνική κοινωνία θα είναι αυτές που θα βαρύνουν τελικά στις όποιες αποφάσεις και για τον τελικό χρόνο του ανασχηματισμού, αλλά και για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Στο τραπέζι σαφώς είναι η συμμετοχή ειδικά του Β. Βενιζέλου στο κυβερνητικό σχήμα, κίνηση που όμως, εκτός από τις αποφάσεις του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, θα εξαρτηθεί και από τη στάση του Φ. Κουβέλη, ο οποίος έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι στηρίζει την κυβέρνηση, αλλά με αποστάσεις ασφαλείας από το κυβερνητικό έργο.