Τσίπρας: Δεν είμαι εγώ επικίνδυνος, οι πολιτικές λιτότητας είναι

Συνέντευξη στους Νew York Times παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ.

“Λένε ότι είμαι ο πιο επικίνδυνος άνθρωπος του πλανήτη”, σχολιάζει ο κ. Τσίπρας, και συνεχίζει: “Δεν ξέρω αν θα βγάλετε αυτό το συμπέρασμα σήμερα ή όχι. Αυτό που νιώθω εγώ ότι είναι επικίνδυνο είναι οι πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη. Οι Έλληνες έχουν πληρώσει ένα βαρύ τίμημα, και είναι επικίνδυνο για τη σταθερότητα της παγκόσμιας και της ευρωπαϊκής οικονομίας”.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει ακόμα ότι θα ήθελε να υπάρξει μία σύνοδος κορυφής που θα είχε σαν αποτέλεσμα να μπει ένα τέλος στις πολιτικές λιτότητας, κάτι που θεωρεί απαραίτητο για να επανεκκινήσει η οικονομική ανάπτυξη και να αποφευχθεί μία βαθύτερη οικονομική κρίση.

Προτείνουμε ένα γενικό σχέδιο για μία ευρωπαϊκή λύση”, επισημαίνει. “Μία ευρωπαϊκή σύνοδο για το χρέος που θα περιελάμβανε όλες τις τις χώρες της περιοχής που αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα χρέους”.

Κάνει μάλιστα αναφορά στη συμφωνία του Λονδίνου το 1953, όταν συμφωνήθηκε η μείωση του χρέους της Δυτικής Γερμανίας κατά 50% και η πληρωμή του επιμηκύνθηκε κατά 30 χρόνια, υπογραμμίζοντας ότι η οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει ρήτρα, η οποία θα ορίζει ότι η αποπληρωμή του χρέους εξαρτάται από την οικονομική ανάπτυξη.

Ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει ακόμα ότι η Γερμανία χρησιμοποιεί την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη σαν μοσχλό πίεσης για να επιβάλει την πολιτική λιτότητας, όμως κατά τη γνώμη του ούτε η Γερμανία, αλλά ούτε και οι υποστηρικτές του, θα ήθελαν να δουν την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης. “Οι μόνιμες απειλές ότι θα μας πετάξουν έξω από την Ευρωζώνη είναι μία στρατηγική χωρίς θεμέλια”, υποστηρίζει, και συμπληρώνει: “Είναι απλά ένας τρόπος να μας εκβιάσουξν, ένας λανθασμένος τρόπος να μας εκβιάσουν. Η Ευρωζώνη είναι μία αλυσίδα με 17 κρίκους – αν σπάσεις τον έναν κρίκο, διαλύεται”.