Γεωργίου: Δεν αμφισβητείται η αξιοπιστία των ελληνικών στοιχείων

Στην αντεπίθεση περνά ο πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), Ανδρέας Γεωργίου, που σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι τα ελληνικά δημοσιονομικά στατιστικά στοιχεία γίνονται δεκτά χωρίς καμία απολύτως επιφύλαξη από τη Eurostat στο διάστημα της προεδρίας του, απορρίπτοντας τις καταγγελίες για  μεθοδευμένη διόγκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2009 που οδήγησαν στην ποινική του δίωξη.

Ο κ. Γεωργίου επισημαίνει ότι από το 2004 μέχρι τα μέσα του 2010, όταν και ανέλαβε τα καθήκοντά του, η Eurostat εξέφρασε επιφυλάξεις για τα στοιχεία της Ελλάδας σε έξι περιπτώσεις, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ επί της προεδρίας του.

“Αυτό ισχύει και για το έλλειμμα του 2009, για τον υπολογισμό του οποίου η Eurostat έχει δηλώσει κατ' επανάληψην επισήμως ότι έγινε σύμφωνα με τους κανόνες και τη μεθοδολογία που προβλέπονται δεσμευτικά στο ενωσιακό δίκαιο”, ξεκαθαρίζει.

Ο κ. Γεωργίου εκφράζει την απορία του για το γεγονός ότι η ποινική δίωξη “δεν ασκήθηκε όταν τα greek statistics απασχολούσαν διαρκώς την Ευρωπαϊκή και διεθνή κοινότητα, αλλά ασκήθηκε όταν ο καθ' ύλην αρμόδιος ευρωπαϊκός θεσμός αποδέχθηκε τα ελληνικά δημοσιονομικά στατιστικά στοιχεία ως σύμφωνα προς τους κανόνες και τη μεθοδολογία που προβλέπονται δεσμευτικά στο ενωσιακό δίκαιο και η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανέκτησε διεθνώς την χαμένη αξιοπιστία της”.

Κλείνοντας την ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ υπογραμμίζει: “Σεβόμενος την προσπάθεια αυτή του ελληνικού λαού, θα συνεχίσω να τηρώ τον νόμο, παρά τις αντιξοότητες. Η πιστή τήρηση του ενωσιακού δικαίου για την εκπόνηση των ελληνικών δημοσιονομικών στατιστικών, και ειδικότερα του ελλείμματος του 2009, δεν μπορεί παρά να αναγνωριστεί τελικά και από τη Ελληνική Δικαιοσύνη”.