Πρώτη συνεδρίαση για την Προκαταρκτική Επιτροπή την Τετάρτη

Με απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, την οποία ανακοίνωσε ο προεδρεύων Γιάννης Τραγάκης, συγκροτήθηκε η 13μελής Επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης που θα διερευνήσει την ποινική εμπλοκή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση αλλοίωσης της λίστας Λαγκάρντ.

Την Τετάρτη συνέρχεται σε πρώτη συνεδρίαση η Επιτροπή προκειμένου να εκλέξει προεδρείο και να οργανώσει την διαδικασία των εργασιών της (μέρες, ώρες κλπ). Πρόεδρος αναμένεται να εκλεγεί ο βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Μαρκογιαννάκης. Ως μέλη θα υποδειχθούν από τη ΝΔ οι βουλευτές Άδωνις Γεωργιάδης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Ανδρέας Κουτσούμπας, από τον ΣΥΡΙΖΑ η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Σταύρος Κοντονής και ο Θεόδωρος Δρίτσας, από το ΠΑΣΟΚ ο Παναγιώτης Ρήγας, από την ΔΗΜΑΡ ο Βασίλης Οικονόμου, από τους ΑΝΕΛ ο Βασίλης Καπερνάρος, από την Χρυσή Αυγή ο Ηλίας Κασιδιάρης και από το ΚΚΕ ο Σπύρος Χαλβατζής.

Η Επιτροπή θα παραδώσει το πόρισμά της στις 25 Φεβρουαρίου. Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους ο κ. Μαρκογιαννάκης είπε ότι ο ίδιος θα διευθύνει την διαδικασία και θα εκτελεί τις αποφάσεις της Επιτροπής, και αν στην πορεία των εργασιών της προκύψει οτιδήποτε, θα εξετάζεται. Πρακτικά δεν θα εκδίδονται, καθώς η προδικασία είναι μυστική και εφαρμόζεται ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας. Ερωτηθείς αν είναι επαρκής ο χρόνος ολοκλήρωσης του έργου της Επιτροπής, ο κ. Μαρκογιαννάκης αφού υπενθύμισε ότι για την υπόθεση Βατοπεδίου χρειάστηκαν 27 μέρες, εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν μπορεί να φτάσει σε πόρισμα η Επιτροπή αν δεν ολοκληρωθούν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ σε λογαριασμούς της λίστας Λαγκάρντ.