Το μήνυμα του ΔΝΤ στον ΣΥΡΙΖΑ και ο “πονοκέφαλος” της ηγεσίας

Έναν ακόμη "πονοκέφαλο" απέκτησε η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και πρωτίστως ο Α. Τσίρπας μετά το "άδειασμα" του "ΔΝΤ", η ηγεσία του οποίου, παρότι γνώριζε τη συνάντηση Τσίπρα – Λίπτον, έσπευσε να χαρακτηρίζει τη δημοσκοπική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ "κίνδυνο".

Με τον τρόπο αυτό το ΔΝΤ θέλησε να στείλει ένα σαφέστατο μήνυμα προς την ηγεσία του ελληνικού κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο χαλάρωσης πολλώ δεν μάλλον ακύρωσης του προγράμματος σταθερότητας της Ελλάδας. Απ΄ την πλευρά του και ο Α. Τσίπρας φρόντισε να στείλει το δικό του μήνυμα μέσω της ημερήσιας ομογενειακής εφημερίδας "Εθνικός Κήρυκας" τονίζοντας ότι "το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι, με ευθύνη της συγκυβέρνησης και της τρόικας, διαλύεται η Ελλάδα". Είναι το δεύτερο ηχηρότατο μήνυμα αποδέκτης του οποίου είναι ο Α. Τσίπρας.

Το πρώτο εστάλη διά ζώσης από τον νούμερο δύο της καγκελαρίας Β. Σόιμπλε, στο Βερολίνο πριν από λίγες ημέρες. Για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζει τίποτε από τις θέσεις του κόμματος. Και κυρίως από τη θέση για κατάργηση των μνημονίων. Ωστόσο τώρα διαπιστώνει ότι εταίροι και δανειστές μας δεν έχουν καμία διάθεση να βάλουν νερό στο κρασί τους. Και φυσικά αρχίζει να αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει σε περίπτωση που κληθεί να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες και να τηρήσει τα όσα υπόσχεται προεκλογικά. "Είναι η αρνητική πλευρά των ταξιδιών μας στο εξωτερικό", έλεγε χθες κορυφαίο στέλεχος του κόμματος.

"Όπως και να το κάνουμε όμως τα ταξίδια αυτά ήταν επιβεβλημένα", συνέχιζε το ίδιο στέλεχος. "Έχουν θετική απήχηση στην κοινή γνώμη, χτίζουν την εικόνα του Α. Τσίπρα και μας εφοδιάζουν με πολύτιμη γνώση". Το αρνητικό είναι ότι γινόμαστε αυτήκοοι μάρτυρες της αδιαλλαξίας εταίρων και δανειστών μας, αδιαλλαξία που πολλές φορές αγγίζει τα όρια της προσβολής. Αυτό όμως έχει να κάνει και με τον τρόπο που τους έμαθαν ή μάλλον δεν τους έμαθαν οι Κυβερνήσεις των μνημονίων και το "ναι σε όλα". "Μας φέρνει όμως αντιμέτωπους και με το μεγάλο δίλημμα", λέει με νόημα άλλο στέλεχος του κόμματος. Μετά τα ηχηρά "όχι" εταίρων και δανειστών τι κάνουμε; Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα; Σε κάθε περίπτωση η εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ να χτίσει μια εικόνα ικανού διαχειριστή της εξουσίας συνεχίζεται και στο εσωτερικό της χώρας. Ενδεικτική είναι η πρωτοβουλία του τμήματος θεολογίας του ΑΠΘ να διοργανώσει την αρχόμενη εβδομάδα διήμερο θεολογικό συνέδριο με θέμα: "Εκκλησία και Αριστερά" σε συνεργασία με την Ι. Σύνοδο της εκκλησίας της Ελλάδας. Ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν είναι και το ακανθώδες ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας και της μισθοδοσίας του κλήρου.