Μεϊμαράκης: Έτος αναθεώρησης του Συντάγματος το 2013

“Έτος αναθεώρησης του Συντάγματος” είναι το 2013, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, που ανακοίνωσε σήμερα ότι η διαδικασία αναθεώρησης θα ξεκινήσει επίσημα τον Ιούνιο, καθώς τότε λήγει η πενταετής απαγόρευση για την αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος, αν και σημείωσε πως ανεπίσημα έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαβουλεύσεις.

Στο περιθώριο της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας, ο κ. Μεϊμαράκης εξέφρασε σε δημοσιογράφους την άποψή του ότι πρέπει να αλλάξει η διαδικασία της κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας, μέσα από την αναθεώρηση του Συντάγματος, με αφορμή τα όσα συνέβησαν χθες, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. “Δεν μπορεί να μείνει άλλο στη Βουλή αυτή η διαδικασία. Πρέπει να αλλάξει με την αναθεώρηση του Συντάγματος. Τι μου λέτε για μυστικότητα της ψηφοφορίας; Ο βουλευτής εκτίθεται εκ των πραγμάτων αφού υπογράφει ή δεν υπογράφει και τις προτάσεις που ο κανονισμός της Βουλής επιτρέπει. Όταν εγώ πολιτεύομαι με τη ΝΔ στη Β΄Αθηνών, πιστεύει κανείς ότι θα ψηφίσουμε κάτι άλλο στη κάλπη;”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μεϊμαράκης υπεραμύνθηκε ακόμα των αποφάσεων του προεδρείου της Βουλής για τη χθεσινή διαδικασία που ακολουθήθηκε και πρόσθεσε ότι θα έκανε ό,τι του ζητούσαν τα κόμματα, γιατί έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στη συνείδηση του βουλευτή. “Έπρεπε, και είχα την πεποίθηση, ο βουλευτής να ψηφίσει με δικανικά κριτήρια. Εμένα μου στέλνει τον βουλευτή ο πολίτης. Εγώ θα διαχειριστώ το πρόβλημα του βουλευτή ως προς τη Βουλή, ως προς τη βλακεία όμως θα το διαχειριστεί ο πολίτης που τον σταυρώνει”, σημείωσε ο κ. Μεϊμαράκης.

Παράλληλα εξήγησε γιατί διέκοψε τη συνεδρίαση της Ολομέλειας πριν ξεκινήσει η διαδικασία της ψηφοφορίας, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντιδρούσαν έντονα, κάνοντας γνωστό ότι σε συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα τον διαβεβαίωσε ότι θα διέκοπτε κάθε φορά που θα προέκυπταν σοβαρά θέματα που άπτονται ηθικής υπόληψης και ψηφοφορίας.

“Αφού εγώ δεν είχα καμία σκοπιμότητα γιατί να αφήσω να φανεί ότι έχω; Θα χάσουμε 20 λεπτά; Μισή ώρα, τρία τέταρτα; Να τελειώνουμε. Αν έκανα διαφορετικά, σήμερα θα λέγανε ο πρόεδρος τα έκανε πλακάκια με τα κόμματα, γιατί το έκανε ή δεν το έκανε, ενώ τώρα λένε γιατί διέκοψες. Προτιμώ να μου πουν αυτό, παρά ότι πήγα να το στήσω. Διότι άβρεχτος δεν βγαίνεις. Από κάπου θα βραχείς”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊμαράκης. Και συμπλήρωσε: “Εκείνη την ώρα ζυγίζεις πού να βραχείς. Αυτό ήταν το κέρδος. Γιατί όταν με κατηγορούν σε μια τόσο σοβαρή διαδικασία για σκοπιμότητες, αυτές τις σκιές εγώ δεν τις αφήνω”, τόνισε.