Economist: Ο Τσίπρας φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε κυρίαρχο πολιτικό

“Τολμηρό βήμα” χαρακτηρίζει την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο το οικονομικό περιοδικό The Economist, αποδίδοντας την κίνηση αυτή σε μία προσπάθεια του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ να μεταβάλει το πολιτικό προφίλ του.

Σχετικά με τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το άρθρο αναφέρει ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έμεινε μάλλον ασυγκίνητος από τις θέσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, επιμένοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει τις ενδεδειγμένες μεταρρυθμίσεις αν θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη.

“Το επόμενο ταξίδι του ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στον Ιανουάριο θα είναι στην Ουάσινγκτον, και η φιλοδοξία του για το 2013 είναι να καθιερωθεί σαν ένας μετριοπαθής Ευρωπαίος πολιτικός.

Στο άρθρο επισημαίνεται, πάντως, ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει ο Αλέξης Τσίπρας να πείσει τα ακροαριστερά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθήσουν το πλάνο του, ενώ παρατίθενται πρόσφατες δημοσκοπήσεις που δείχνουν το κόμμα του να βρίσκεται πίσω από τη Νέα Δημοκρατία. “Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επενδύσει στην καταστροφή, και αν τα πράγματα πάνε καλύτερα στην Ελλάδα, η δημοτικότητά του αναπόφευκτα θα αρχίσει να μειώνεται”, σχολιάζει σχετικά ένας αναλυτής.

Το άρθρο του Economist κάνει ακόμα αναφορά στις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Αθήνα, οι οποίες αποδίδονται σε ακροαριστερές οργανώσεις, και οι οποίες καταγράφονται “καθώς η κυβέρνηση προετοιμάζεται να ενισχύσει τον τουρισμό και να προσελκύσει επενδυτές, εν μέσω της αισιοδοξίας ότι η οικονομική ανάκαμψη βρίσκεται πλέον μόλις λίγους μήνες μακριά”, όπως επισημαίνεται.