Με τρεις κάλπες η ψηφοφορία στη Βουλή

Ολοκληρώθηκε η διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής σχετικά με τον αριθμό των καλπών που θα στηθούν για την Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, με την πλειοψηφία να τάσσεται υπέρ των τριών καλπών - πρόταση που προωθούσε και ο κυβερνητικός συνασπισμός.

Την τελική απόφαση θα λάβει η Ολομέλεια της Βουλής με την έναρξη της αυριανής συνεδρίασης, και αναμένεται να επιβεβαιωθεί η πρόταση της διάσκεψης των Προέδρων, καθώς τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού διαθέτουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής, σύμφωνα με πληροφορίες του news.gr, το κλίμα ήταν ιδιαιτέρως τεταμένο.

Στόχος των τριών κομμάτων που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση είναι η ελαχιστοποίηση των "διαρροών" προς τις προτάσεις των άλλων κομμάτων, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι μία ενδεχόμενη οριακή μη παραπομπή του Ευάγγελου Βενιζέλου -και πολύ περισσότερο μία τυχόν παραπομπή του- θα προκαλούσε μείζον πολιτικό ζήτημα. Έτσι, Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά επιθυμούν να στηθούν τρεις κάλπες, όσες και οι διαφορετικές προτάσεις των κομμάτων, χωρίς βέβαια να είναι υποχρεωτικό οι βουλευτές να ρίχνουν ψηφοδέλτια και στις τρεις.

Υπενθυμίζεται ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Ελληνες, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ) επέμειναν να στηθούν 4 κάλπες όσες και τα πρόσωπα με υποχρεωτική συμμετοχή των βουλευτών σε όλες τις κάλπες ή 1 κάλπη με 4 ψηφοδέλτια όσα και τα πρόσωπα, εξηγώντας ότι με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψηφοφορίας.