Μεϊμαράκης: Την Τρίτη η απόφαση για τις κάλπες της λίστας Λαγκάρντ

Την Τρίτη θα αποφασίσει η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής αναφορικά με το πόσες κάλπες θα τοποθετηθούν στην Ολομέλεια για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, όπως δήλωσε σήμερα από την Επίδαυρο, όπου βρέθηκε για τον εορτασμό της 191ης επετείου της Α΄ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Ο πρόεδρος της Βουλής, ερωτηθείς για το αν θα έπρεπε να στηθούν τόσες κάλπες, όσα και προτεινόμενα πρόσωπα, απάντησε: “Η συζήτηση προκύπτει γιατί ο κανονισμός δεν είναι απολύτως σαφής. Εάν ήταν σαφής δεν θα είχαμε ζήτημα, γι' αυτό ακριβώς συγκάλεσα τη διάσκεψη των προέδρων, που είναι το ανώτατο όργανο, θα ζητήσω και τη γνώμη της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής και πιστεύω ότι μέσα από τις συζητήσεις που έχω κάνει θα πετύχουμε ομόφωνη απόφαση, τέτοια που δεν θα αμφισβητείται τίποτα, ούτε το αποτέλεσμα, ούτε η διαδικασία”.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν δημιουργείται πρόβλημα με πολλές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που επικυρώνει η Βουλή, σημείωσε ότι “η κυβέρνηση έχει τη νομοθετική πρωτοβουλία. Ο κανονισμός τηρείται απολύτως, με ευλάβεια και νομίζω ότι οι κοινοβουλευτικοί κανόνες δεν παραβιάζονται. Από 'κει και πέρα αν κάποιες πολιτικές παρατάξεις ή κάποιοι συνάδελφοι πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να δώσει περισσότερο χρόνο στη συζήτηση αυτών των νομοσχεδίων είναι θέμα προσωπικό και όχι παραβίασης του κανονισμού”.

Δεν παρέλειψε ακόμα να σχολιάσει, αναφερόμενος στην αναβάθμιση του πολιτικού συστήματος, ότι πρέπει να γίνουν πολλά. “Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας”, παρατήρησε, και εξήγησε: “Πρέπει κατ' αρχήν αυτό να μπει στον δημόσιο διάλογο. Πιστεύω ότι τώρα που τα θέματα της οικονομίας και τα εργασιακά έχουν βρει τον δρόμο τους, όχι έχουν λυθεί, έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να κάνουμε, αλλά θεωρώ ότι στον δημόσιο διάλογο μπορούν να μπουν και τα θέματα τα θεσμικά και των κανόνων που θα οργανώσουν καλύτερα το κράτος. Θα οργανώσουν καλύτερα τη διαφάνεια, θα τη θωρακίσουν και θα βοηθήσουν στην καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των Ελλήνων”.

Τέλος, σχετικά με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, ο πρόεδρος της Βουλής ξεκαθάρισε: “Νομίζω πως είναι ομόφωνη αντίληψη ότι απαιτούνται να γίνουν αλλαγές και πιστεύω ότι μέσα από τον δημόσιο διάλογο θα πετύχουμε την καλύτερη δυνατή συνεννόηση έτσι ώστε να είναι μια διάταξη που να εκφράζει όλους”.