Η “ομολογία” του USB βγάζει τη συγκυβέρνηση λάδι

Η είδηση ότι το usb έχει 'παραχθεί' στις αρχές Ιουλίου του 2011- στις 8 Ιουλίου αναφέρουν πληροφορίες- και η παραδοχή πριν από καιρό του κ. Διώτη ότι του παρέδωσε δυο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων το υλικό 'βγάζουν λάδι' τον πρόεδρο τ ου ΠΑΣΟΚ τουλάχιστον σε ότι αφορά την αλλοίωση και τις μετεγγραφές της πρωτότυπης λίστα Λαγκάρντ. Όλοι και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ σε κατ΄ιδίαν συζητήσεις θεωρούν πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει ευθύνες αμέλειας ή και κακών χειρισμών αλλά όχι στο επίπεδο της ποινικής ευθύνης που προσπαθεί να του καταλογίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν όμως προκύψουν άλλου είδους ευθύνες ή άλλα στοιχεία που να ανατρέπουν την εμπεδωμένη θέση που υπάρχει, 'η κυβέρνηση δεν θα φορτωθεί το παλτό' , όπως έχει γράψει το news.gr.

Πάντως αναμένουν σε άλλο επίπεδο "νέο σκάνδαλο για τον Βενιζέλο" με στόχο να δημιουργήσει νέα προβλήματα στην κυβέρνηση. Ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου καταφθάνουν πληροφορίες ότι θα υπάρξει δημοσιογραφική αποκάλυψη με εμπλοκή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ χωρίς όμως να γνωρίζουν το περιεχόμενο της και αν ευσταθεί. Όμως προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν και αυτή την κρίση.

Στελέχη σε ανώτατο επίπεδο αναφέρουν πάντως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτεθειμένος με την ακραία πολιτική του και πως θα μπορούσε αν επιθυμούσε να είναι υπεύθυνο κόμμα να αναδεικνύει σε αυτή τη φάση τις πολιτικές ευθύνες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και εφόσον προέκυπταν στην πορεία ενδείξεις να ζητήσει ποινική διερεύνηση για τον κ. Βενιζέλο. "Τώρα με την τροπή της λίστας Λαγκάρντ, ο ΣΥΡΙΖΑ θα φωνάζει και θα κάνει νέες καταγγελίες για άλλα θέματα αλλά θα την πάθει όπως ο τσοπάνης με το λύκο"

Στο Μέγαρο Μαξίμου, νιώθουν ανακουφισμένοι από την εξέλιξη που παίρνει η υπόθεση αλλά δεν πανηγυρίζουν καθώς θέλουν να συμπληρωθεί ολόκληρο το παζλ για το οικονομικό αλλά και πολιτικό παιχνίδι που έχει παιχτεί. Στο ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζουν ότι αποτελεί απόλυτη δικαίωση του κ Βενιζέλου, ο οποίος εξαρχής έχει στοχοποιήσει τον κ. Διώτη και για τους χειρισμούς του και όταν ήταν μαζί στο υπουργείο Οικονομικών και στη συνέχεια επί συγκυβέρνησης και μετά όταν αντικαταστάθηκε. Στο ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά λένε ότι ο κ. Διώτης κράτηση αντίγραφο από τη λίστα και έδωσε στον κ. Βενιζέλο άλλο αντίγραφο και αυτό πλέον αποδεικνύεται.

Εκτιμούν ότι ο κ. Διώτης έχει εμπλοκή στην "αλλοίωση" της λίστας αφού δεν την είχε άλλος στα χέρια του εκτός από τον κ. Παπακωνσταντίνου ή γνωρίζει κάτι επ' αυτού. Πιστεύουν ότι ο κ. Διώτης είτε "θα δώσει τον κ. Παπακωνσταντίνου λέγοντας ότι αυτός παρέλαβε λίστα που δεν είχε τα ονόματα των συγγενών του ή θα υποχρεωθεί να παραδεχθεί ότι συμμετείχε στην αλλοίωση".

Διαφορετικά δεν υπάρχει άλλη λογική εξήγηση και δεν υπάρχει άλλη αλήθεια, όπως σημειώνουν. Στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν πως ο κ. Διώτης περισσότερο και λιγότερο ο κ. Παπακωνσταντίνου ευθύνεται και για τη διαρροή της λίστας. Είναι δε πεπεισμένοι πως υπάρχει και δίαυλος επικοινωνίας του κ. Διώτη με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και γι΄αυτό όπως σημειώνουν στην πρόταση ή στις τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δεν αναφέρεται πουθενά το όνομά του.

Την Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου θα συζητηθούν οι τρεις προτάσεις που έχουν καταθέσει τα κόμματα για τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής. Οι κάλπες αναμένεται να στηθούν στη συνέχεια τη Δευτέρα ή την Τρίτη.