“Κλείνουμε τις εκκρεμότητες, σιγουρεύουμε τα προαπαιτούμενα”

Των Ανδρέα Παναγόπουλου, Θανάση Κουκάκη

Σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη εξελίσσεται η συνάντηση Σαμαρά -Στουρνάρα, η οποία ξεκίνησε από τις  14:00,  παρουσία και του προέδρου της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Λίγο μετά τις 15:00 στην αίθουσα του υπουργείου Οικονομικών προσήλθαν και οι κ.κ. Μπαλτάκος και Σταμάτης.

Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς επισκέφθηκε το γραφείο του υπουργού Οικονομικών, μετά από την ολοκλήρωση συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο ίδιο κτήριο, με τον υπουργό Ανάπτυξης.

Στη συνάντηση η οποία δεν ήταν προγραμματισμένη, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, μετέχει και ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Τη συνάντηση απασχόλησαν οι προαπαιτούμενες δράσεις εν όψει του Eurogroup της 21ης Ιανουαρίου και της συνεδρίασης του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ στις 16 Ιανουαρίου, ενώ εξετάστηκε και το φορολογικό νομοσχέδιο.

Εξερχόμενος της σύσκεψης, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι υπάρχει ήδη μία λίστα υποψηφίων για την πλήρωση της θέσης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων. "Έχουμε καταλήξει σε μία shortlist", ανέφερε χαρακτηριστικά, και εν συνεχεια δήλωσε πως εξετάστηκαν τα εκκρεμή ζητήματα. "Γνωρίζετε ότι θέλω να βρίσκομαι μπροστά από το πρόγραμμα", υπογράμμισε. Αργότερα το απόγευμα ορίστηκε επίσημα Μόνιμος Γραμματέας Εσόδων ο Χάρης Θεοχάρης.

Τέλος, ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι εγκαίρως η Ελλάδα θα εκπληρώσει όλες τις προαπαιτούμενες προϋποθέσεις.

Δηλώσεις έκανε και ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, που αποχώρησε νωρίτερα από τη σύσκεψη. Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν συζητήθηκε το θέμα των υπαλλήλων της Βουλής, ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ότι εξετάστηκαν θέματα κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε ακόμα το θέμα των επτά Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου που ήδη ισχύουν και θα πρέπει μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου να έχουν ψηφιστεί, καθώς εντάσσονται στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει η χώρα προκειμένου να πάρει την επόμενη δόση.

Για το θέμα ενημερώθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, Αντώνης Μπέζας, προκειμένου να βρεθεί λύση, καθώς από αύριο ξεκινάει στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου, η οποία θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή.

Εξετάστηκαν όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και για συνεδρίαση της Επιτροπής το ερχόμενο Σάββατο, και το πιθανότερο είναι να διεξαχθεί η συζήτηση για τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου την Παρασκευή, αμέσως μετά την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, και τη Δευτέρα να κυρωθούν σε μία συνεδρίαση από την Ολομέλεια της Βουλής, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.