Βαρβιτσιώτης: Να επανεξεταστεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης

Την επανεξέταση της επιβολής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα προτείνει με ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Απευθυνόμενος προς τον κ. Στουρνάρα, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας παρατηρεί ότι η αύξηση του συγκεκριμένου φόρου έχει οδηγήσει τα περισσότερα νοικοκυριά της χώρας σε αδυναμία θέρμανσης, ενώ σχολιάζει ότι και τα μέχρι τώρα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης είναι κατώτερα των προσδοκώμενων.

“Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δει τη δημοσιότητα από τα μέσα ενημέρωσης, η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης κινήθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, καθώς τα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης καυσίμων στο δίμηνο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου ανήλθαν στα 752 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2011 τα έσοδα είχαν φτάσει τα 761 εκατ. ευρώ. Τα οικονομικά οφέλη δηλαδή από την ραγδαία αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης εξαιτίας της επιβολής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης δεν ήταν τα προσδοκώμενα”, αναφέρει μεταξύ άλλων στην ερώτησή του ο βουλευτής.

Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος, είχε ασκήσει κριτική στον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη, για την εξομοίωση των ειδικών φόρων στο πετρέλαιο. “Από πουθενά δεν προκύπτει θετικό αποτέλεσμα. Ούτε απ' την κοινωνία που δοκιμάζεται, ούτε από τα δάση που ερημώνονται, ούτε από το περιβάλλον που καταστρέφεται, ούτε από το ταμείο που είναι μείον, λόγω της δραματικής πτώσης της κατανάλωσης”, ανέφερε χαρακτηριστικά.