Τζανακόπουλος: Σας διαβεβαιώνω πώς μπαίνουμε στην ποσοτική χαλάρωση

"Η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ δεν αποφασίζει, το Eurogroup αποφασίζει"

Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται με συγκεκριμένα επιχειρήματα και στόχους στις συζητήσεις, στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, που ξεκινούν αύριο και ολοκληρώνονται στις 23 Απριλίου, σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. 

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης παράλληλα με το επόμενο βήμα στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αποτελεί προϋπόθεση για την ευόδωση των διαβουλεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς.

Ακόμη, διαβεβαίωσε ότι έχουν μπει τα πράγματα σε τέτοιο δρόμο, ώστε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου να έχουμε τη συμφωνία εκείνη που θα οδηγήσει και στην ένταξη στο QE. 

Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι (η κυβέρνηση) προσέρχεται με βασικό επιχείρημα την υπεραπόδοση έναντι των στόχων του προγράμματος που πλέον καταγράφονται και από το ΔΝΤ, το οποίο ήρθε να επιβεβαιώσει αυτό που καταγράφουν, τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Πρόσθεσε, δε, ότι αυτή η βάση ορίζει τη συζήτηση για το δημοσιονομικό μονοπάτι που θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μετά το τέλος του προγράμματος, τον Σεπτέμβρη του 2018. 

Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σταθερή θέση της κυβέρνησης παραμένει η ανάγκη να προσδιοριστούν όσο το δυνατόν χαμηλότερα πλεονάσματα, ώστε να μπορέσει η ελληνική οικονομία να ξεδιπλώσει το σύνολο των δυνατοτήτων της και να πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. 

«Επιδιώκουμε μία ουσιαστική και βιώσιμη λύση, που θα προσδιορίζει όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ρύθμισης του ελληνικού χρέους», επισήμανε.