Νέα δημοσκόπηση: Οι πολίτες για τις κυβερνήσεις από το 2009 και μετά

Πώς διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και τι γίνεται με τη "μάχη" της τρίτης θέσης και της εισόδου στη ΒουλήΠώς διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και τι γίνεται με τη "μάχη" της τρίτης θέσης και της εισόδου στη Βουλή

Προβάδισμα 12 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου (το οποίο αυξάνεται στις 13,5 μονάδες με αναγωγή επί των εγκύρων) δίνει δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Action 24 που παρουσιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 29%, έναντι 17% του ΣΥΡΙΖΑ, και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 7%, η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 6,5%, το ΚΚΕ με 5,5% και η Πλεύση Ελευθερίας με 2%. Ποσοστό 1,5% συγκεντρώνουν τέσσερα κόμματα: Ποτάμι, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Ένωση Κεντρώων και Λαϊκή Ενότητα. Από 1% συγκεντρώνουν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΛΑΟΣ και η Ελληνική Λύση. Άλλο κόμμα επιλέγει το 2,5% των ερωτηθέντων, 6,5% δηλώνει ότι θα απέχει και 4,5% “ψηφίζει” λευκό ή άκυρο, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων ανέρχεται στο 7,5%.

Με αναγωγή επί των εγκύρων, τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής:

ΝΔ 32,5%
ΣΥΡΙΖΑ 19%
Χρυσή Αυγή 7,5%
Δημοκρατική Συμπαράταξη 7%
ΚΚΕ 6%
Πλεύση Ελευθερίας 2,5%
Ποτάμι 2%
Ανεξάρτητοι Έλληνες 2%
Ένωση Κεντρώων 2%
Λαϊκή Ενότητα 2%
ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1%
ΛΑΟΣ 1%
Ελληνική Λύση 1%. και άλλο κόμμα 3%. Οι αναποφάσιστοι υπολογίζονται στο 8% και εκείνοι που δεν απάντησαν ήταν στο 3,5%.

Σαρωτική είναι η πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας εξάλλου στην παράσταση νίκης, με το 63% των πολιτών να εκτιμά ότι αν γίνονταν σήμερα εκλογές θα τις κέρδιζε η ΝΔ, ενώ μόνο το 18% να δίνει τον πρώτο λόγο στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ως καταλληλότερο για πρωθυπουργό οι πολίτες επιλέγουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε ποσοστό 33%, έναντι 18% που προτιμά τον Αλέξη Τσίπρα.

Από τους πολιτικούς αρχηγούς, τις περισσότερες θετικές γνώμες σε σχετική ερώτηση συγκεντρώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης (39%), με τη Φώφη Γεννηματά και τον Δημήτρη Κουτσούμπα να αποσπούν από 28% και τον Αλέξη Τσίπρα 22%, ενώ τις περισσότερες αρνητικές γνώμες συγκεντρώνει ο Νίκος Μιχαλολιάκος (78%), με τους Αλέξη Τσίπρα και Πάνο Καμμένο να έπονται με 67%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις των πολιτών στο ερώτημα για την αξιολόγηση των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων. Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου συγκεντρώνει τις περισσότερες θετικές απόψεις, με ποσοστό 33%, και ακολουθούν η κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου με 24%, η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου με 17% και η κυβέρνηση Παπανδρέου με μόλις 8%. Αντίστοιχα, η κυβέρνηση Παπανδρέου συγκεντρώνει τις περισσότερες αρνητικές αξιολογήσεις (82%), με την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου να ακολουθεί με ποσοστό 72%.