Financial Times: Ο Τσίπρας απέρριψε συμφωνία για να σωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ!

Γιατί είπε "όχι" ο πρωθυπουργός στην πρόταση των θεσμών για τις περικοπές των συντάξεων, σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας

Μία συμφωνία με τους δανειστές για το κλείσιμο της αξιολόγησης απέρριψε για λόγους πολιτικού κόστους ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον προηγούμενο μήνα, όπως αποκαλύπτουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συμφωνία αυτή θα προέβλεπε υλοποίηση των νέων περικοπών στις συντάξεις το 2019, λίγους μήνες πριν τις εθνικές εκλογές στο τέλος της τετραετίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. “Το κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις θα μπορούσε να στείλει το κόμμα πίσω σε μονοψήφια ποσοστά... Ήταν μία συμφωνία που δεν μπορούσαν να καταπιούν”, ανέφερε πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στους Financial Times.

Όσον αφορά στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να πιέσει για την αναβολή της υλοποίησης των περικοπών στις συντάξεις για το 2020, καθώς και να αντισταθεί στις απαιτήσεις των δανειστών να δεσμευθεί για αλλαγές στα εργασιακά που θα περιλαμβάνουν απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων.

Παράλληλα, άτομα με γνώση των διαπραγματεύσεων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, υπογραμμίζοντας πως τα βασικά σημεία του πακέτου των μέτρων πρέπει να συμφωνηθούν σύντομα για να αποφευχθεί μία κρίση φέτος το καλοκαίρι, με δεδομένο ότι τον ερχόμενο Ιούλιο η Ελλάδα θα κληθεί να αποπληρώσει δανειακές υποχρεώσεις ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αν μέχρι τότε δεν έχει χορηγηθεί η επόμενη δόση στην Ελλάδα, η οικονομία της χώρας μας θα μπορούσε να οδηγηθεί “σε τέτοια κατάσταση που όλες οι παράμετροι της λήψης αποφάσεων θα έπρεπε να επανεξεταστούν”, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι σε αυτό το σενάριο θα έπρεπε οι διαπραγματεύσεις να ξεκινήσουν ουσιαστικά από την αρχή.

Όσον αφορά στη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, πρόσωπα με γνώση των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες εκτιμούν πως η θετική απόφαση του ΔΝΤ θα έρθει μόνο μετά από περαιτέρω δύσκολες διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο στην Αθήνα και μετά από πολιτικά επώδυνους συμβιβασμούς από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης όσον αφορά στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.