Τσίπρας: Ο Μπελογιάννης έμεινε μέχρι τέλους πιστός στις αρχές του

Τα εγκαίνια της Μόνιμης Έκθεσης Νίκος Μπελογιάννης στο οικογενειακό σπίτι του «ανθρώπου με το γαρύφαλλο», πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη γενέτειρά του Αμαλιάδα

Τα εγκαίνια της Μόνιμης Έκθεσης Νίκος Μπελογιάννης στο οικογενειακό σπίτι του ιστορικού στελέχους του ΚΚΕ, του «ανθρώπου με το γαρύφαλλο» το οποίο κρατούσε κατά τη διάρκεια της πολύκροτης δίκης του και ενέπνευσε το διάσημο σκίτσο του Πάμπλο Πικάσο, πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη γενέτειρά του Αμαλιάδα.

Η οικία Μπελογιάννη δωρήθηκε στον Δήμο Ήλιδας από τον γιο του, ενώ λίγο αργότερα χαρακτηρίσθηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Τη μόνιμη έκθεση εγκαινίασε ο Αλέξης Τσίπρας, παρουσία του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, του δημάρχου Ήλιδας Χρήστου Χριστοδουλόπουλου, του γγ της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ενώ παρών ήταν  και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός κατά τον χαιρετισμό του, "ο Νίκος Μπελογιάννης αλλά και εκατοντάδες άλλοι «Μπελογιάννηδες» εκτελέστηκαν όχι διότι ήταν κίνδυνος για τη χώρα, αλλά μόνο και μόνο για να τορπιλιστεί κάθε προοπτική πολιτικής και εθνικής συνεννόησης, μετά τα χρόνια του εμφυλίου.

Εκτελέστηκε για να συνεχίσουν να κυβερνούν οι ξένες δυνάμεις με τους αντιπροσώπους τους και όχι οι νόμιμα εκλεγμένες κυβερνήσεις", ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

"Γιαυτό, η πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων και του δήμου Αμαλιάδας για τη μόνιμη έκθεση «Νίκος Μπελογιάννης» έχει μεγάλη συμβολική σημασία καθώς αποτελεί απόδοση τιμής σε έναν άνθρωπο που έγινε σύμβολο του αγώνα για ειρήνη και δημοκρατία", είπε ο πρωθυπουργόςκατά τον χαιρετισμό του. 

Ο Αλ. Τσίπρας, αναφερόμενος στον Νίκο Μπελογιάννη, υπογράμμισε ότι «είναι ένας ήρωας που παρέμεινε πιστός στις αρχές και τις ιδέες του μέχρι τελευταία στιγμή» και πρόσθεσε: «Από αυτόν τον τόπο, από την πλατεία Μπελογιάννη, από το μουσείο που σήμερα εγκαινιάζεται, παραδίδουμε στην ιστορία αυτού του τόπου, στην εθνική μας ιστορία. Υπάρχει ευθεία και μαχητική υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών, μία παρακαταθήκη που σήμερα έρχεται να αναγνωρίσει σχεδόν το σύνολο του δημοκρατικού κόσμου. Στο δημοκρατικό πλαίσιο χωράνε συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις, τις οποίες διεξάγουμε τιμώντας την ιστορία μας, αλλά το κυριότερο τις διεξάγουμε κοιτάζοντας και προχωρώντας προς τα μπροστά, όχι γυρίζοντας πίσω». 

"Κοιτάζουμε κατάματα την ιστορία μας, διδασκόμαστε, εμπνεόμαστε, τιμούμε όσους αφήσαν αδρό το αποτύπωμά τους. Εργαζόμαστε για την αποκατάσταση και την ανασύσταση της ιστορικής μνήμης γιατί θεωρούμε πως η προσπάθεια αυτή είναι μια διαχρονική καταξίωση της δημοκρατίας μας. Εργαζόμαστε για να ενώνουμε και για να απομονώνονται τα διχαστικά κηρύγματα, να μην διαιωνίζονται τα εμφύλια πάθη. Εργαζόμαστε ταυτόχρονα για να είναι διαχρονικά τα διδάγματα ότι μόνο η ζωή με αγώνες και θυσίες έχει σημασία και αφήνει το ιστορικό της αποτύπωμα" είπε από την πλευρά του στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Βουλής.