Έρευνα για τα εξοπλιστικά την περίοδο Παπαντωνίου

"Ναι" από όλλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα για τη συγκρότηση της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τον πρώην υπουργό Άμυνας

«Ναι» απάντησαν ΝΔ, Το Ποτάμι, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων στην κοινή πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ σχετικά με τη συγκρότηση της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τον πρώην υπουργό Άμυνας, Γιάννο Παπαντωνίου, που κατατέθηκε σήμερα το πρωί, με πρώτον υπογράφοντα τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι τελέστηκε το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική ενέργεια, με πλείονες τρόπους, και οι οποίες πρέπει να διερευνηθούν», αναφέρει η κοινή πρόταση, αδίκημα που θεωρείται και το «κλειδί» που απομακρύνει το ενδεχόμενο οι υποθέσεις να έχουν παραγραφεί, λόγω των προθεσμιών που ορίζει το Σύνταγμα.

 Στη βάση αυτή επισημαίνεται ακόμη ότι το όνομα του πρώην υπουργού Ι. Παπαντωνίου αναγράφεται σε λίστα καταθετών εξωτερικού μεγάλων χρηματικών ποσών (1,3 εκατομμυρίων ευρώ στην τράπεζα HSBC , στο όνομα της συζύγου του) και ακόμη ότι ο ίδιος ο πρώην υπουργός καταδικάστηκε με αμετάκλητη απόφαση για ανακριβή δήλωση «πόθεν έσχες» του οικονομικού έτους 2009, ενώ φαίνονται να υπάρχουν εις βάρος του και άλλες ποινικές καταδίκες για ανακριβείς δηλώσεις «πόθεν έσχες» προηγούμενων ετών. 

Η Βουλή μπορεί να ασκήσει την αρμοδιότητά της (σσ: να ασκεί δίωξη κατά όσων διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της κυβέρνησης ή υφυπουργοί για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους) μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου, που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος (σσ: οι υπογράφοντες, όμως, την πρόταση ζητούν έρευνα για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες που είναι διαρκές).
 
Οι υποθέσεις
 
Η πρόταση συγκρότησης ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης κατατέθηκε στη Βουλή από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ μετά τις έξι ποινικές δικογραφίες που διαβιβάστηκαν στη Βουλή και όλες αφορούν τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας, Γιάννο Παπαντωνίου, στον οποίο αποδίδονται, με τα σχετικά βουλεύματα, πράξεις απιστίας που επέφεραν μεγάλη οικονομική ζημία για το ελληνικό Δημόσιο. Τα αδικήματα σχετίζονται με τα εξοπλιστικά προγράμματα της προμήθειας 170 αρμάτων μάχης Leopard, δώδεκα επιθετικών ελικοπτέρων Apache, τον εκσυγχρονισμό έξι φρεγατών τύπου «S», συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου και 20 μεταφορικών ελικοπτέρων NH90.
 
Τα εγκλήματα της απιστίας φέρεται να έχουν τελεστεί από το 2001 έως το 2004, ενώ η δεύτερη τακτική σύνοδος της ΙΑ βουλευτικής περιόδου περατώθηκε στις 28-09-2006 και σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 86 του Συντάγματος, η Βουλή μπορεί να ασκήσει την αρμοδιότητά της για την άσκηση δίωξης μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος. Όπως, όμως, τονίζουν οι υπογράφοντες την πρόταση «ανεξαρτήτως του αξιοποίνου ή μη (λόγω παρελεύσεως της τασσόμενης προθεσμίας) των εγκλημάτων απιστίας, από τις δικογραφίες που έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή, προκύπτει ότι σε μία περίπτωση ερευνάται τέλεση εγκλήματος νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα». Ταυτόχρονα, σημειώνεται ότι «σε όλες τις περιπτώσεις έχουν γίνει γνωστές περιστάσεις, από τις οποίες θα μπορούσαν να συναχθούν ενδείξεις παραγωγής περιουσιακού οφέλους από την πράξη της απιστίας και στη συνέχεια νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα».

"Άθλιο πυροτέχνημα"

Για «άθλιο πυροτέχνημα, που εξυπηρετεί μικροπολιτικές σκοπιμότητες» κάνει λόγο ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου, αναφερόμενος στη σύσταση της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής.

«Επί 14 χρόνια όλες οι συμβάσεις του Υπουργείου Άμυνας έχουν υποστεί εξονυχιστικό έλεγχο από διοικητικές και δικαστικές αρχές, χωρίς να έχει βρεθεί καμία απολύτως ένδειξη -ή υποψία ένδειξης- παράνομων ή παράτυπων ενεργειών ή παραλείψεών μου. Εξάλλου, όλες οι συμβάσεις υλοποιήθηκαν, χωρίς τροποποίηση, από τις επόμενες κυβερνήσεις», τονίζει σε δήλωσή του ο κ. Παπαντωνίου

Επιπλέον, σημειώνει ότι με «κυβερνητική πλειοψηφία» επιχειρείται «επικοινωνιακή κάλυψη του αδιέξοδου της πολιτικής της κυβέρνησης, όπως προκύπτει από την εξέλιξη της οικονομίας και τη συσσώρευση προβλημάτων με αιχμή την τρέχουσα διαπραγμάτευση με τους δανειστές», και στοχοποίηση του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, «που βρίσκονται σε τροχιά ανάκαμψης», αλλά και δική του, καθώς και «όλων όσοι υπηρετήσαμε τη χώρα προωθώντας αποτελεσματικά το εθνικό συμφέρον από θέσεις ευθύνης».

«Κάποιοι θέλουν να ξεχαστούν οι δικές τους αποτυχίες. Την αλήθεια φοβούνται όσοι τη διαστρεβλώνουν και όχι όσοι εκτελούν το καθήκον τους», καταλήγει στη δήλωσή του ο Γιάννος Παπαντωνίου.