Τζάμπα μάγκες που δεν ψηφίζουν: Ο Μεϊμαράκης αναστατώνει τη ΝΔ

Ευαίσθητες οι ισορροπίες μεταξύ πρώην και νυν στην αξιωματική αντιπολίτευση

To "τζάμπα μάγκες" του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και οι ξεκάθαρες αποστάσεις που πήρε από τη γραμμή της ηγεσίας της ΝΔ, σε σχέση τη στάση του κόμματος όταν έρθει στη Βουλή η συμφωνία με τους δανειστές, έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή εντός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Συνομιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την ηγεσία της για μαγκιές εκ του ασφαλούς στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας έχει την πλειοψηφία και το Grexit είναι μακριά, επιμένοντας όπως και το 2015 στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης.

Μία μέρα μετά τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΑΝΤ1, στην οποία ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει τα μέτρα, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος σε συνομιλία του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες παρατήρησε με αιχμηρό τρόπο ότι «τα εκ του ασφαλούς «δεν ψηφίζω» είναι τσάμπα μαγκιές» και επανέλαβε ότι είναι υπέρ της εθνικής συνεννόησης σε βασικά ζητήματα.

Ο κ. Μεϊμαράκης, επισήμανε εξάλλου, ότι η ψήφιση της Συμφωνίας του καλοκαιριού του 2015, από την ΝΔ, προκρίθηκε επειδή ο κυβερνητικός συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ είχε χάσει αρκετούς βουλευτές με κίνδυνο η Συμφωνία να καταψηφιστεί και η χώρα να οδηγηθεί εκτός της Ευρωζώνης.

Ταυτοχρόνως όμως, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, επέκρινε και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, επειδή δεν αναλαμβάνει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες και δεν δημιουργεί τις συνθήκες για πολιτική συνεννόηση.

Χαρακτήρισε, ακόμη, «άποψη εκ του ασφαλούς» την πρόταση του Ανδρέα Λοβέρδου για αποχώρηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης από την επικείμενη ψηφοφορία, διότι σε μια τέτοια περίπτωση, τα μέτρα θα ψηφιστούν με την απλή πλειοψηφία των παρόντων και άρα δεν θα υπάρξει θέμα καταψήφισής τους.

Ο κ. Μεϊμαράκης, επικαλέστηκε μάλιστα την περίοδο που ήταν πρόεδρος της Βουλής: «Κι εγώ στον Σαμαρά τηλεφωνούσα πριν αναλάβει ο Τσίπρας, για να υπάρξει εθνική συνεννόηση. Δεν έχουμε μια περίοδο ευμάρειας, πλούτου και γκλαμουριάς, αλλά είμαστε σε περίοδο κρίσης, φτώχιας, δυστυχίας. Δεν πρέπει να αναζητούμε την εθνική συνεννόηση; Αφού έριξε ο Παπανδρέου τον Καραμανλή και έριξε ο Σαμαράς τον Παπαδήμο, και έριξε ο Τσίπρας τον Σαμαρά και πάει λέγοντας, τί γίνεται τώρα; Εσείς πιστεύετε ότι έχει διαφορά η πολιτική Τσίπρα από την πολιτική Σαμαρά, ή η πολιτική Μητσοτάκη, αν έρθει; Εγώ λοιπόν έλεγα, «πάμε παρέα, να καταλάβουν και οι ξένοι ότι μέχρι εδώ είναι, να καταλάβει και ο λαός ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε κάποιοι».

Επανέλαβε τη θέση του για την ανάγκη δημιουργίας εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, σημειώνοντας ότι η πολιτική συνεννόηση γι’ αυτόν δεν είναι μία ευκαιριακή άποψη, πολύ περισσότερο, που αυτό έγινε σε άλλες χώρες, οι οποίες και κατάφεραν να βγουν από την κρίση αν και στην Ελλάδα οι δανειστές θέλουν να επιβάλλουν μέτρα μέχρι και μετά το 2020.

Αυτό που είχε προηγηθεί ήτα παρέμβαση του Μάκη Βορίδη ο οποίος είχε αναφέρει ότι έκανε λάθος η ΝΔ που ψήφισε το τρίτο μνημόνιο. Κατά πληροφορίες υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και πηγές της ΝΔ έλεγαν ότι δεν υπάρχει θέμα.

Ο Μάκης Βορίδης από την πλευρά του δήλωσε ότι ο κ. Μεϊμαράκης δεν αμφισβήτησε κεντρικές επιλογές και την στρατηγική της ΝΔ.

«Το μείζον είναι το 2017 και όχι το 2015 – που μπορούμε να κάνουμε συζήτηση για την ιστορία – όπου η θέση της ΝΔ είναι ξεκάθαρη ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τα μέτρα, ακόμα και αν η κυβέρνηση χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία» είπε ο κ. Βορίδης, απαντώντας εμμέσως και στις διαρροές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ο κ. Μεϊμαράκης αναφερόταν στη δική του διαφωνία με την υπερψήφιση των μέτρων το 2015.

Ο κ. Βορίδης είπε πως οι σημερινές πολιτικές συνθήκες διαφέρουν σε σχέση με εκείνες του 2015, σημειώνοντας πως «τώρα θα ρίχναμε την κυβέρνηση, καθώς θα οδηγούσε σε αυτό που ζητάμε εδώ και καιρό, τις εκλογές. Και σε αυτό συμφωνεί ο κ. Μεϊμαράκης».