“Όχι” από τη Βουλή στην άρση ασυλίας για Αυλωνίτου και Πολάκη

"Είναι δειλός και κρύβεται πίσω από το άρθρο 86", κατηγορεί τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας ο Άδωνις Γεωργιάδης

Απορρίφθηκε, κατά πλειοψηφία, από την Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής η άρση ασυλίας της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ελένης Αυλωνίτου. Το αίτημα για άρση της ασυλίας αφορούσε μήνυση για χειροδικία που είχε υποβάλει ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών (ΕΚΑΕ), Σταύρος Χάτζος, κατά της κ. Αυλωνίτου, μετά από επεισόδιο που σημειώθηκε μεταξύ τους το 2012, όταν ακόμα δεν ήταν βουλευτής, με αποτέλεσμα να αλληλομηνυθούν.

Κατά της άρσης της ασυλίας της κ. Αυλωνίτου ψήφισαν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ενώ υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Επίσης, η Επιτροπή Δεοντολογίας, επικαλούμενη εισήγηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, απέρριψε την εξέταση επί της ουσίας της άρσης ασυλίας του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, μετά από μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση που είχαν υποβάλλει εναντίον του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης και η σύζυγός του.

Η μήνυση έγινε μετά τις δηλώσεις του κ. Πολάκη, από το βήμα της Βουλής, ότι ο κ. Γεωργιάδης την περίοδο που ήταν υπουργός Υγείας έστελνε μαζί με τη σύζυγό του ραβασάκια στο ΚΕΕΛΠΝΟ για διορισμούς. 

Το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, τη γνώμη του οποίου είχε ζητήσει η Επιτροπή Δεοντολογίας, απεφάνθη ότι η δίωξη κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας θα έπρεπε να γίνει βάσει του άρθρου 86 του Συντάγματος, «περί ευθύνης υπουργών».

Οι βουλευτές της ΝΔ υποστήριξαν ότι η δίωξη έπρεπε να ασκηθεί βάσει του άρθρου για συκοφαντική δυσφήμηση.

Σημειώνεται ότι, πλέον, μόνο κατόπιν αιτήματος για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, που θα υπογράφουν τουλάχιστον 30 βουλευτές, μπορεί να συζητηθεί η υπόθεση στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία θα αποφασίσει για την άρση ή μη της ασυλίας του κ. Πολάκη.

Μετά την απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας, ο κ. Γεωργιάδης κατηγόρησε τον κ. Πολάκη ότι «είναι δειλός και κρύβεται πίσω από το άρθρο "86"», ενώ υποστήριξε ότι ο εισαγγελέας ήταν εκείνος που έκρινε και έστειλε τη δικογραφία στη Βουλή με τη διαδικασία της άρσης βουλευτικής ασυλίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Πολάκης, συνομιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, επέμεινε στις καταγγελίες του, τονίζοντας ότι αυτές, σε σχέση με τα άλλα που έρχονται, δεν είναι τίποτα.