Νέα δημοσκόπηση: Επτακομματική Βουλή και οριακή αυτοδυναμία

Αγγίζει τις 15 μονάδες η διαφορά ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ

Μεγάλο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, που μπορεί να της δώσει μία οριακή αυτοδυναμία, δείχνει δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 36,9% έναντι 22,3% του ΣΥΡΙΖΑ (διαφορά 14,6 μονάδων), και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 8%, το ΚΚΕ με 7,2%, η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 7%, η Ένωση Κεντρώων με 3,2%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3%, η Λαϊκή Ενότητα και η Πλεύση Ελευθερίας με 2,2% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,6%. Άλλο κόμμα επιλέγει το 3,9% των ερωτηθέντων.

Βάσει των στοιχείων αυτών, αν γίνονταν εκλογές σήμερα, θα προέκυπτε επτακομματική Βουλή, ενώ το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας θα της έδινε λίγες έδρες πάνω από τις 151 της αυτοδυναμίας.

Όσον αφορά πάντως την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, το 21% θεωρεί καταλληλότερο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το 12% τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ το 46% απαντά αυθόρμητα “κανένας”.

Την ίδια στιγμή, πάνω από 8 στους 10 πολίτες (81%) αποτιμούν αρνητικά τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, ενώ αντίστοιχο είναι και το ποσοστό αυτών που κρίνουν αρνητικά τους χειρισμούς όσον αφορά στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές (79%).

Παράλληλα, ένα 78% αξιολογεί αρνητικά τις επιδόσεις της κυβέρνησης στην προσέλκυση επενδύσεων, ενώ στο 67% ανέρχεται το ποσοστό αυτών που αποτιμούν αρνητικά το δημοψήφισμα και τη στάση της κυβέρνησης γύρω από αυτό.

Εξάλλου, 6 στους 10 Έλληνες θεωρούν ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα το 2017 θα είναι απρόβλεπτες, ενώ μόνο το 38% τις θεωρεί προβλέψιμες.

Όσον αφορά στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, οι μισοί από τους ερωτηθέντες θεωρούν πως οι συνέπειες για τον κόσμο θα είναι αρνητικές, με ένα 17% να εκτιμά πως θα είναι θετικές, ενώ για την Ελλάδα το 33% προβλέπει ότι θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες και το 19% αρνητικές συνέπειες, με το 39% να υποστηρίζει πως οι συνέπειες θα είναι ουδέτερες.