Το Μαξίμου συνιστά… ψυχραιμία και αποκαλεί “Εφιάλτη” τον Μητσοτάκη

Κυβερνητικές πηγές υποβαθμίζουν την κίνηση του Eurogroup να "παγώσει" την υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους

“Ψυχραιμία, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας”. Με τη φράση αυτή, κυβερνητικοί παράγοντες επιχειρούν να υποβαθμίσουν την κίνηση του Eurogroup να “παγώσει” την υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αντιδρώντας στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για χορήγηση μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα στους συνταξιούχους, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους θεσμούς.

Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, η κίνηση αυτή προέρχεται από την πλευρά ορισμένων μόνο μελών του Eurogroup, και εντάσσεται στη διαπραγμάτευση που είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως από την πλευρά των θεσμών έχουν ζητηθεί στοιχεία σχετικά με τιςε εξαγγελίες της κυβέρνησης, τα οποία έχουν ήδη δοθεί.

“Όλες οι πλευρές παίρνουν θέση για την τελική διαπραγμάτευση, οι συζητήσεις συνεχίζονται κανονικά”, επισημαίνουν ακόμα, ενώ ξεκαθαρίζουν ότι η ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος στους συνταξιούχους θα πραγματοποιηθεί κανονικά την Πέμπτη, και μάλιστα η κυβερνητική πλειοψηφία κατέθεσε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία "για να φανεί η στάση της Νέας Δημοκρατίας και της αντιπολίτευσης", όπως σχολιάζουν χαρακτηριστικά.

Τσίπρας: Ο "πρόθυμος" Μητσοτάκης θα μείνει στην ιστορία σαν άλλος Εφιάλτης

"Η ΝΔ, για μια ακόμη φορά, συντάσσεται με τους πιο ακραίους από τους δανειστές -με τη φωνή του ΔΝΤ. Ο κ. Μητσοτάκης λειτουργεί και πάλι, ως η πέμπτη φάλαγγα των δανειστών, που σε μια κρίσιμη στιγμή για την κοινωνία, συντάσσεται και στηρίζει τις πιο ακραίες φωνές", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, προσθέτοντας: "Ζητιανεύει από τον κ. Σόιμπλε και το ΔΝΤ, εκλιπαρώντας για εξουσία, αδιαφορώντας για την κοινωνία που υποφέρει. Ο "πρόθυμος" κ. Μητσοτάκης ξεπέρασε κάθε όριο! Στην προσπάθειά του να αποτύχει η σημερινή κυβέρνηση ζητά ακόμα σκληρότερα μέτρα. Θα μείνει στην ιστορία ως ένας άλλος "Εφιάλτης". Δεν έχει καταλάβει ότι θα αποτύχει και θα χάσει γιατί ο λαός θα τον κρίνει στο τέλος της τετραετίας. Στα δύσκολα ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να ταυτιστεί με τους ακραίους συντηρητικούς κύκλους της λιτότητας".

Και καταλήγει: "Η ΝΔ καλό θα ήταν να πει στους πολίτες ποια στάση θα κρατήσει στην ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή. Θα ψηφίσει υπέρ των φτωχών συνταξιούχων και κατά της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου; Θα ψηφίσει υπέρ του δημόσιου συμφέροντος, της κοινωνικής συνοχής και της σταθερότητας της χώρας;".

Μαξίμου: Οι δύο εναλλακτικές του Μητσοτάκη

Δριμεία κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη ασκούν παράλληλα πηγές της κυβέρνησης, κατηγορώντας τον ίδιο και το κόμμα του ότι "συμπεριφέρονται ως πέμπτη φάλαγγα εντός της χώρας, εκπροσωπώντας τους δανειστές".

"Δεν ενδιαφέρονται για τίποτα πέρα από την εκδικητική επιστροφή τους στην εξουσία, δίνοντας πιστοποιητικά υποτακτικότητας στους ακραίους κύκλους που επιθυμούν τη βύθιση της χώρας στο χάος της λιτότητας και της φτώχειας", σημειώνουν.

Τονίζουν ότι "η αυριανή ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή χαράσσει δύο εναλλακτικές στον κ. Μητσοτάκη: Ή να καταψηφίσει τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, δηλώνοντας με παρρησία την άποψή του". "Αν, όμως, η ΝΔ αποφασίσει να κάνει κωλοτούμπα και ψηφίσει τα μέτρα κοινωνικής στήριξης", συμπληρώνουν, "να μην τολμήσει στη συνέχεια να επανέλθει στην καταστροφολογία περί εκτροχιασμού του προγράμματος από την κυβερνητική αυτή επιλογή".

"Συμβουλεύουμε την ηγεσία της ΝΔ", συνεχίζουν, "να διαβάσει και τις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου κ. Μοσκοβισί, στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), σύμφωνα με τις οποίες "οι όροι της συμφωνίας του Eurogroup δεν έχουν αλλάξει από τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα"". "Είναι, λοιπόν, σαφές", υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, "ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει το πρόγραμμα, είναι εντός στόχων και οποιαδήποτε κίνηση κωλυσιεργίας βρίσκει αφορμή από την συγκεκριμένη κυβερνητική επιλογή κρύβει πολιτικές σκοπιμότητες".