Λεβέντης: Να σταματήσει η Τουρκία τις απειλές και τους εκβιασμούς

Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο είχε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων

Στον θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου αναφέρθηκε σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος από τον ιστορικό Ιερό Ναό των Εισοδίων της Παναγίας στην Κοινότητα Σταυροδρομίου της Κωνσταντινούπολης (Πέρα), μετά τη Θεία Λειτουργία των Εισοδίων.

«Δεηθώμεν όλοι μαζί υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του εκλιπόντος Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, αειμνήστου Κωστή Στεφανοπούλου, ο οποίος υπήρξε μια διακεκριμένη πνευματική προσωπικότης. Όχι μόνο πολιτικός ανήρ της Ελλάδος, αλλά ένας άνθρωπος του πνεύματος, διακριθείς, ιδιαιτέρως δια το ήθος του και δια της ευφράδειας του. Ας είναι η μνήμη του αιωνία» είπε στο εκκλησίασμα ο κ. Βαρθολομαίος και προσέθεσε: «Είχαμε ατενή επικοινωνία και αλληλογραφία όλα αυτά τα χρόνια και όταν τον προσεκάλεσα να έρθει συμπροσκηνυτής και συνοδοιπόρος μου, προ ολίγων ετών εις την Καππαδοκία, ανταποκρίθηκε και κάναμε μαζί ένα αλησμόνητο προσκύνημα. Και πάλι αιωνία αυτού η μνήμη».

Στη Θεία Λειτουργία των Εισοδίων παρευρέθη ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, τον οποίο ο Οικουμενικός Πατριάρχης καλωσόρισε στην Κωνσταντινούπολη και του ευχήθηκε πάντοτε οι εργασίες του να είναι προς όφελος του πολιτικού βίου στην Ελλάδα.

Ο κ. Λεβέντης, στην αντιφώνηση του εξήρε την προσωπικότητα του εκλιπόντος πρώην Προέδρου Κωστή Στεφανόπουλου, τονίζοντας πως ήταν «ένας έντιμος πολιτικός κάτι που αρχίζει να σπανίζει».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

«Είχα πρόσκληση από τον Πατριάρχη να έρθω εδώ και καιρό αυτή την ημέρα, των Εισοδίων. Η κοινότητα των Ελλήνων της Κωνσταντινουπόλεως, που ζει εδώ, θέλει ενθάρρυνση και το πρόσωπο του Πατριάρχη με αντίξοες συνθήκες ασκεί τα καθήκοντά του μέσα στην Τουρκία. Ήρθα λοιπόν να δώσω το παρόν της Ένωσης Κεντρώων, στην μεγάλη αυτή μέρα και να στηρίξω το πρόσωπο του Παναγιωτάτου. Συνέπεσε και με το θέμα της απώλειας του Κωστή Στεφανόπουλου. Όλους μας στεναχώρησε, λυπηθήκαμε. Αλλά πάνω από όλα προσδοκούμε σχέσεις φιλίας με την Τουρκία, να σταματήσει τις απειλές και τους εκβιασμούς και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Και όπως τόνισα στην ομιλία μου μέσα είναι πολύ περισσότερα αυτά που ενώνουν τους λαούς μας, παρά αυτά που μας χωρίζουν. Έχει να ωφεληθεί και η Τουρκία πολλά αν δείξει σοβαρότητα και νηφαλιότητα και σταματήσουν τις λεκτικές κορώνες που δεν οδηγούν πουθενά».

Ο κ. Λεβέντης ακολούθως παρακάθισε σε γεύμα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και αφού ολοκληρώσει την επίσκεψή του στο Φανάρι, το απόγευμα επιστρέφει στην Αθήνα.