Στόχοι για τις επόμενες δόσεις στην τελευταία διυπουργική της χρονιάς

Το πρόγραμμα των δράσεων και των προαπαιτούμενων που πρέπει να υλοποιηθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013, θα βρεθεί επί τάπητος την Πέμπτη σε ευρεία διυπουργική σύσκεψη που θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και θα αποτελέσει την τελευταία διυπουργική σύσκεψη της χρονιάς.

Και γενικοί γραμματείς υπουργείων στο Μαξίμου

Σύσκεψη των γενικών γραμματέων των υπουργείων υπό τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, καθηγητή Γεώργιο Μέργο, αναμένεται νωρίτερα μέσα στην ημέρα στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να συζητηθούν οι προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της δόσης του Ιανουαρίου.

Κατόπιν, οι γενικοί γραμματείς θα κατηφορήσουν προς το Μέγαρο Μαξίμου, μαζί με τους αρμόδιους υπουργούς, προκειμένου να συζητηθούν σε ευρείας βάση οι κυβερνητικές προτεραιότητες.

Το κρίσιμο θέμα συζήτησης αφορά τις προετοιμασίες ενόψει Eurogroup Ιανουαρίου και της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ.

Εκκρεμότητες και προτεραιότητες

Η κυβέρνηση έχει περιθώριο μέχρι τα μέσα του μήνα που έρχεται για να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ύψους 9,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,2 δισ. προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ για τις ανάγκες του προϋπολογισμού.

Οι τρεις βασικές προτεραιότητες είναι η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, η ρύθμιση για τις αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ και η αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά μέσω της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και των επιστροφών φόρου.

Οι νέοι στόχοι για τις επόμενες εκταμιεύσεις

Για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ του Φεβρουαρίου, προαπαιτούμενο θεωρείται η θέσπιση οροφής στις δαπάνες σε κυβερνητικό τομέα.

Αντίστοιχα, για τα επόμενα 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τον σχεδιασμό για το προσωπικό των υπουργείων, να έχει καθορίσει τις θέσεις που πλεονάζουν, αλλά και να θέσει τριμηνιαίους στόχους υποχρεωτικών εξόδων δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του 2014.