Άνω-κάτω η κυβέρνηση από τη λίστα Λαγκάρντ

Mε τη χώρα στο ρυθμό των εορτών, η κυβέρνηση επιχειρεί να στείλει μηνύματα για ελπίδα με στοιχήματα την αντιμετώπιση της ανεργίας και την κοινωνική συνοχή αλλά ταυτόχρονα όλοι αναγνωρίζουν ότι το 2013 θα είναι δύσκολη χρονιά.

Το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι να καταφέρει να εμπνεύσει τους πολίτες και να ενισχύσει τα ισχνά αποθέματα κοινωνικής αντοχής και ανοχής, λένε κορυφαίοι υπουργοί.

Και ενώ μπορεί ορισμένα δεδομένα να δημιουργούν την εικόνα στους πολίτες ότι με πολύ μεγάλη δυσκολία ίσως να υπάρχει ελπίδα στην κυβέρνηση ανησυχούν από παράπλευρα πολιτικά γεγονότα που δημιουργούν την αίσθηση της ατιμωρησίας και ενισχύουν την εικόνα της κοινωνικής αδικίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ. Η λίστα έφθασε από τη Γαλλία και η καθυστέρηση από πλευράς οικονομικών εισαγγελέων να πιστοποιήσουν αν η πρώτη λίστα είχε αλλοιωθεί ή όχι αφήνει σκιές που μπορεί να δυναμιτίσουν το κλίμα παραδέχεται στέλεχος της κυβέρνησης.

Ορισμένοι καταλογίζουν στην ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών αδυναμία να προβλέψει τις πολιτικές προεκτάσεις του ζητήματος καθώς μέσα στις γιορτές με μια εργάσιμη ημέρα δεν θα ήταν δυνατόν να δοθούν απαντήσεις ενώ και η αντιπολίτευση, λόγω έλλειψης ειδήσεων και του σκανδαλολογικού χαρακτήρα της υπόθεσης, θα δημιουργούσε περαιτέρω θόρυβο.

Όμως, πηγές και του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν πως δεν υπήρχε άλλη οδός από το να παραδοθεί άμεσα με την παραλαβή της η λίστα και να δημοσιοποιηθεί το θέμα, ώστε να μην υπάρχει υπόνοια για λαθροχειρία από την πλευρά της κυβέρνησης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ανησυχούν περισσότερο για τη διαχείριση του ζητήματος στην περίπτωση που ανακύψει θέμα αλλοίωσης της πρώτης λίστας και προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων ή και πολιτικών. Τότε η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει πιθανότατα και θέμα επιβίωσης αφού ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε εμπλακεί ως υπουργός Οικονομικών στη διαχείριση της λίστας, την οποία είχε διακρατήσει και μετά την αποχώρησή του από την κυβέρνηση.

Το ΠΑΣΟΚ, ως βασικός εταίρος της κυβέρνησης, θα βρεθεί σε πολιτική δίνη και ουδείς μπορέι να προβλέψει πως θα εξελιχθεί η υπόθεση. Το λιγότερο που μπορεί να συμβεί είναι να παραπεμφθεί σε εξεταστική ή και ακόμα προανακριτική ο επικεφαλής του κόμματος, κάτι που δε θα μπορούν να αρνηθούν η ΝΔ και ο Αντώνης Σαμαράς, με δεδομένη τη θέση που εκ των προτέρων έχει διατυπώσει υπέρ της σύστασης προανακριτικής ο έτερος εταίρος, Φώτης Κουβέλης.

Πάντως, ορισμένοι συνεργάτες του κ. Σαμαρά λένε πως ο κ. Βενιζέλος έχει διαβεβαιώσει σε όλους τους τόνους ότι δεν έχει καμία ανάμιξη σε οτιδήποτε μεμπτό, αλλά, από την άλλη, σημειώνουν ότι η λίστα αυτή πέρασε και από άλλα χέρια που μπορεί να "την πείραξαν" χωρίς να το ξέρει ο κ. Βενιζέλος και η κατάσταση να γίνει πιο περίπλοκη.