Υπουργείο Καθημερινότητας φτιάχνει ο Τσίπρας

Οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλουν στα υπουργεία τα παράπονά τους και θα διοριστεί υπουργός που θα τα διαχειρίζεται

Την δημιουργία υπουργείου Καθημερινότητας προανήγγειλε, μιλώντας στο νέο υπουργικό συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το σχέδιο σύστασης ειδικού χαρτοφυλακίου «καθημερινότητας του πολίτη».

Το νέο αυτό υπουργείο θα αναλάβει «την στήριξη των πολιτών που αντιμετωπίζουν ειδικά προβλήματα με τη δημόσια διοίκηση, είτε λόγω αμέλειας, είτε λόγω άρνησης εφαρμογής του νόμου, είτε για λόγους βραχυκυκλώματος των υπηρεσιών» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε ακόμη «για πρώτη φορά ένας υπουργός Επικρατείας θα αναλάβει την συγκέντρωση τω παραπόνων των πολιτών στην επίλυση των προβλημάτων τους».

Μάλιστα το έργο του θα είναι διυπουργικό και όλα τα υπουργεία θα πρέπει να έχουν στενή συνεργασία με τον αρμόδιο του χαρτοφυλακίου υπουργό. Για τον λόγο αυτό κάλεσε όλους τους νέους υπουργούς «ν’ ανοίξουν τα υπουργεία τους». «Μου έγιναν παράπονα από πολλούς στο παρελθόν ότι πολλά από τα υπουργεία είχαν κλειστές πόρτες στα αιτήματα των πολιτών Είναι αδιανόητο αυτό για μια κυβέρνηση σαν τη δική μας», είπε ο κ. Τσίπρας προς τους υπουργούς.

«Τώρα έχει έρθει ο καιρός για να γυρίσουμε σελίδα», είπε ο κ. Τσίπρας ζητώντας από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να κάνουν και δική τους φιλοδοξία, την προσωπική φιλοδοξία, η κυβέρνηση αυτή να γίνει η κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση και όχι άλλη μια κυβέρνηση της κρίσης. «Οι συμπολίτες μας να νιώσουν ότι πρώτη προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης είναι η καθημερινότητα τους, ο καθημερινός τους αγώνας για να ζήσουν με αξιοπρέπεια», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του, άλλωστε «η μάχη της πολιτικής ηγεμονίας εξάλλου κρίνεται πάντα στο πεδίο της καθημερινότητας».

Όμως, η καθημερινότητα «συγκροτείται από σειρά σχέσεων στις οποίες καθοριστικό ρόλο παίζει το κράτος και ο διοικητικός του μηχανισμός», πιο συγκεκριμένα από τη «σχέση με τις εφορίες, με το σχολείο, με τις πολεοδομίες, με τα ασφαλιστικά ταμεία, με το σύστημα υγείας. Και οι παθογένειες του ελληνικού κράτους σε αυτούς τους τομείς είναι γνωστές», αναγνώρισε ο πρωθυπουργός.