Ο Τσίπρας… θυσίασε τον Φίλη για να εξευμενίσει τον Ιερώνυμο

Το παρασκήνιο πίσω από την απομάκρυνση του απερχόμενου υπουργού Παιδείας από το κυβερνητικό σχήμα

“Κλάδο ελαίας” φαίνεται να τείνει προς την Εκκλησία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την απόφασή του να απομακρύνει τον Νίκο Φίλη από το υπουργείο Παιδείας, μετά από μία παρατεταμένη περίοδο έντασης με επίκεντρο τον απερχόμενο υπουργό Παιδείας και το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία.

Το παρασκήνιο πίσω από την απουσία του Νίκου Φίλη από το νέο κυβερνητικό σχήμα είναι έντονο, καθώς η επιθυμία του πρωθυπουργού, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν να αξιοποιηθεί ο Νίκος Φίλης σε κάποιο άλλο υπουργείο, ώστε να υπηρετήσει το κυβερνητικό έργο από κάποιο άλλο πόστο. Ωστόσο, ο ίδιος ο Νίκος Φίλης φέρεται να αρνήθηκε κατηγορηματικά να μετακινηθεί από το υπουργείο Παιδείας, δίνοντας μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τελεσίγραφο στον πρωθυπουργό: “Αν δεν παραμείνω στο υπουργείο Παιδείας, προτιμώ να πάω σπίτι μου”.

Όπερ και εγένετο, με τον πρωθυπουργό να απομακρύνει τον Νίκο Φίλη από το κυβερνητικό σχήμα, “θυσιάζοντας” ένα σημαντικό και δημοφιλές στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ στέλεχος για χάρη μίας “ανακωχής” με την Εκκλησία.

Η “θυσία” αυτή δείχνει άλλωστε πως ο Αλέξης Τσίπρας θέλει σε αυτήν τη φάση να κλείσει τα “περιφερειακά” μέτωπα της κυβέρνησης, όπως είναι αυτό με την Εκκλησία, ώστε να επικεντρώσει την προσοχή του στα πιο κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, αυτό που επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές είναι ότι πρόκειται για έναν ανασχηματισμό ανανέωσης, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τα νέα πρόσωπα που μπαίνουν στην κυβέρνηση, αλλά και ηλικιακά, καθώς αρκετά από αυτά τα νέα πρόσωπα είναι νεαρά σε ηλικία (με αποκορύφωμα τη νέα υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, που είναι μόλις 31 ετών).