“Ο Βενιζέλος απουσίαζε από το συντονιστικό”, απαντά το ΠΑΣΟΚ

Το μείζον είναι ότι χάρη στις κινήσεις του Ανδρέα Λοβέρδου η κυβέρνηση υπέστη τεράστια ήττα, σχολιάζει ο Παύλος Χρηστίδης

Χαμηλούς τόνους κρατούν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη για τη δημόσια διαφοροποίηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, σχετικά με την υποστήριξη των τροπολογιών για την επαναφορά αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ.

Η απάντηση σε αυτά που υποστηριξε ο κ. Βενιζέλος ήρθε από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλο Χρηστίδη, ο οποίος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι την περασμένη Τρίτη συγκλήθηκε το συντονιστικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όπου ομόφωνα αποφασίστηκε από τους βουλευτές η στάση που θα κρατούσαν στη χθεσινή συζήτηση. «Ο κ. Βενιζέλος κλήθηκε στο συντονιστικό της ΚΟ και απουσίαζε», σημείωσε.

Επιπλέον, τόνισε ότι «με τις αριστοτεχνικές κινήσεις του κ. Λοβέρδου αναγκάστηκε η κυβέρνηση να κάνει πίσω, υπέστη μία τεράστια ήττα κι αυτό είναι το μείζον, ότι το Εθνικό Συμβούλιο της Ραδιοτηλεόρασης θα είναι το υπεύθυνο για τις άδειες».

Σχετικά με το ευρύτερο ζήτημα της στρατηγικής πορείας της Κεντροαριστεράς, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε: «Όλα τα συλλογικά μας όργανα έχουν πάρει απόφαση για έναν αυτόνομο πόλο στην Κεντροαριστερά, με ουσιαστική πολιτική και ιδεολογική τοποθέτηση. Και αυτήν την απόφαση πρέπει να υπερασπιστούμε όλοι συλλογικά και όχι να κατατριβόμαστε σε προσωπικές πολιτικές».

Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πρέπει να ξεχνά τι σημαίνει δεξιά, ενώ συγκυβερνά με τον απολύτως ακροδεξιό, με τον κ. Καμμένο και με τον κ. Δημήτρη Καμμένο, ο οποίος στήριζε την κατάληψη στον Βοτανικό, αθώωσαν τον κ. Νικολόπουλο μαζί με κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας στο ζήτημα της απίστευτης επίθεσης ενάντια στους ομοφυλόφιλους, την οποία εξαπέλυσε».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κάθε άλλο παρά προοδευτική δύναμη είναι. Εμείς έχουμε μάθει να έχουμε στρατηγική αυτόνομης πορείας και σε αυτήν την πορεία δεν λειτουργούμε με βάση την επικοινωνιακή πολιτική μίας μέρας και δεν μπορούμε να κρύβουμε στον κόσμο τα προβλήματα, κάτω από μία δήθεν σύγκρουση που αφορά τις τηλεοπτικές άδειες», πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ. Χρηστίδης υποστήριξε πως είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι συνεχίζονται συζητήσεις στο εξωτερικό για ενδεχόμενο τέταρτο μνημόνιο, για νέα μέτρα και για όλα αυτά τα προβλήματα, τα οποία έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Βενιζέλος: Δε με ρώτησε κανείς, εγώ θα καταψήφιζα

Υπενθυμίζεται ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος πήρε σαφείς αποστάσεις από την επιλογή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ να υπερψηφίσει τις τροπολογίες Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» του ΣΚΑΪ. Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως αν βρισκόταν στη Βουλή δεν πρόκειται να υπερψήφιζε.

«Θα μπορούσε να γίνει συζήτηση συναινετικού χαρακτήρα. Το γεγονός όμως ότι η μεταβατική διάταξη αναστέλλεται και δεν καταργείται, δεν μας ικανοποιεί καθόλου», σημείωσε αρχικά ο κ. Βενιζέλος.

Ο ίδιος εξέφρασε παράπονα που δεν προηγήθηκε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας ώστε η απόφαση να ληφθεί συναινετικά. «Βγήκαμε όλοι μαχητικοί, και οι 4 ομιλητές της Δημοκρατικής Παράταξης, και είπαμε ‘κατάργηση’. Δεν με ρώτησε κανείς. Είχα παρακαλέσει και ζητήσει επισήμως  να συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα για να αποφασίσουμε συλλογικά γι’ αυτό. Ήμασταν όλοι στη βουλή και θα μπορούσε να γίνει εύκολα μια συνεδρίαση και να λάβουν υπόψη οι συνάδελφοι μου τις απόψεις μου κι άλλων συναδέλφων».

«Η ψηφοφορία δεν έγινε ονομαστικά. Εάν ήμουν παρών θα ψήφιζα εναντίον. Η διάταξη πρέπει να καταργηθεί. Ματαιοπονούμε γιατί αυτά τα θέματα τα έχει λύσει το ΣτΕ», υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως «πολιτικά πρέπει να εκπέμπουμε ένα καθαρό μήνυμα. Γι’ αυτό θέλησα να γίνει συνεδρίαση της Κ.Ο. γιατί είναι άδικο για τον κόπο που κάνουμε και μετά να δημιουργείται μια εντύπωση θολή, μεσοβέζικη ή μεταβατική. Δεν είναι απαραίτητο ένας επιστήμονας και πολιτικός να συμφωνεί με το κόμμα του».

«Ζήτησα και ζητώ συνεδρίαση κοινοβουλευτικής ομάδας, πρέπει να υπάρχει συλλογικότητα στην Κ.Ο. κάτι που προσωπικά τήρησα ως κόρη οφθαλμού ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Βεβαίως διεκδικώ να πείθω το κόμμα μου, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχουν εσωτερικές διαδικασίες για να μπορέσω να πείσω για τις θέσεις, που θεωρώ πως είναι σωστές», πρόσθεσε.

Πάντως τόνισε ότι «αυτές οι διαφωνίες είναι δευτερεύουσας σημασίας». Ωστόσο διεμήνυσε με έμφαση πως «αν κάποιοι πιστεύουν ότι πρέπει να ψηφίζουμε τις επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για να δείχνουμε ότι διαφοροποιούμαστε από τη ΝΔ, αυτό είναι δεύτερη πλάνη χειρότερη από την πρώτη».

Είπε ότι στις εκλογές προτιμά να κερδίσει «ο δικός μας χώρος η δημοκρατική προοδευτική παράταξη», αλλά αν είναι να κερδίσει μια παράταξη που δημιουργεί καθεστώς και επιτίθεται στη δικαιοσύνη, προτιμά να κερδίσει μια άλλη παράταξη που έχει ευρωπαϊκή κατεύθυνση. Τόνισε όμως ότι αυτοδύναμη ΝΔ δεν αποτελεί λύση για τον τόπο και χρειάζεται ο καθοριστικός εθνικός ρόλος του μεσαίου δημοκρατικού χώρου.