Ανασχηματισμός προ των πυλών: Οι σίγουροι και τα ερωτηματικά

Πολύ πιθανό να ανακοινωθεί το νέο κυβερνητικό σχήμα την Παρασκευή

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανακοίνωση του... πολυδιαφημισμένου κυβερνητικού ανασχηματισμού, καθώς όλα δείχνουν πως αύριο Παρασκευή ή το αργότερο το Σαββατοκύριακο θα έχουμε τις ανακατατάξεις στο υπουργικό συμβούλιο, που αναμένεται να είναι αρκετές.

Μία ένδειξη που ενισχύει την πιθανότητα να γίνουν την Παρασκευή οι ανακοινώσεις για τον ανασχηματισμό είναι το κενό πρόγραμμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για αύριο, που του αφήνει ένα μεγάλο περιθώριο για τις τελευταίες συνεννοήσεις με τους υποψηφίους προς υπουργοποίηση – αν και βέβαια οι επαφές αυτές βρίσκονται ήδη στο τελικό στάδιο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ξεκινήσει ήδη από τις αρχές της εβδομάδας. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν “ανοιχτές” θέσεις και δεν αποκλείεται να υπάρξουν... καραμπόλες της τελευταίας στιγμής.

Όσον αφορά στα πρόσωπα, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η παραμονή του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ αμετακίνητοι θα μείνουν εκτός απροόπτου ο Πάνος Καμμένος στο υπουργείο Άμυνας και ο Νίκος Κοτζιάς στο υπουργείο Εξωτερικών.

Αντίθετα, η Όλγα Γεροβασίλη εμφανίζεται ως φαβορί για το υπουργείο Εσωτερικών, με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να παίρνει τη θέση της ως κυβερνητικός εκπρόσωπος. Όσο για τον νυν υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, φαίνεται πως οδεύει προς το υπουργείο Ναυτιλίας, όπου είναι μάλλον απίθανο να παραμείνει ο Θοδωρής Δρίτσας.

Ένας άλλος υπουργός που θεωρείται “σίγουρος” προς αποχώρηση από το υπουργικό συμβούλιο είναι ο Πάνος Σκουρλέτης, τον οποίο ακούγεται πως θα αντικαταστήσει ο Γιώργος Σταθάκης, όμως παραμένει άγνωστο ποιος θα πάει στο υπουργείο Οικονομίας σε αυτήν την περίπτωση. Πάντως, ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης πιάνει... καλό βαθμό στην αξιολόγηση του Μαξίμου και αναμένεται να αναβαθμιστεί.

Ερωτηματικό αποτελεί εξάλλου ο Νίκος Φίλης, για τον οποίο κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν θα παραμείνει στο υπουργείο Παιδείας, ενώ και για τον Νίκο Παππά οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες στο υπουργείο Επικρατείας.

Όμως το μεγαλύτερο ερωτηματικό είναι οι εξωκοινοβουλευτικοί που, όπως έχει διαμηνύσει το Μαξίμου, θα συμμετάσχουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα, καθώς για την ώρα όλοι κρατούν τα χαρτιά τους κλειστά, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και αλλαγές όσον αφορά στη διάρθρωση των υπουργείων, από μεταφορές αρμοδιοτήτων και μετονομασίες, μέχρι και τη σύσταση νέων υπουργείων.