Ψάχνουν ισοδύναμα για 400 εκατ. δαπάνες στο Άμυνας

Ο Δ. Βίτσας, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε ότι υπάρχουν λόγοι εθνικής ασφάλειας που δεν έγιναν περικοπές

Ισοδύναμα μέτρα ύψους 400 εκατ. ευρώ αναζητά το οικονομικό επιτελείο αφού οι δανειστές διαπίστωσαν "τρύπα" στον προϋπολογισμό από περικοπές που αφορούν το υπουργείο Άμυνας.

Το θέμα των περικοπών κατά 400 εκατ. ευρώ από τις αμυντικές δαπάνες συζητήθηκε μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Χουλιαράκη με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Δημήτρη Βίτσα.

Απαντώντας για το θέμα ο Δ. Βίτσας, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε ότι υπάρχουν λόγοι εθνικής ασφάλειας. «Έχουμε από τη μια πλευρά το ΝΑΤΟ που ζητάει συγκεκριμένο ποσοστό του ΑΕΠ να πηγαίνει στις αμυντικές δαπάνες και από την άλλη τη συμφωνία και τους δανειστές να λένε κόφτε. Εμείς επιμένουμε στα εξής: Πρώτον, έχουμε απειλή. Δεύτερον, ένας προϋπολογισμός όπως και ένας ισολογισμός, στο τέλος, έχουν πέρα από δαπάνες και τον τομέα των εσόδων. Τρίτον, η ανεκμετάλλευτη περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να αξιοποιηθεί. Αν αξιοποιηθεί το 20% της περιουσίας που δεν χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς, με απόδοση 5% ως ενοίκιο το χρόνο, συγκεντρώνεται ετησίως ένα ποσόν ύψους 150-200 εκατομμύρια ευρώ.

Είμαστε σε μία συζήτηση για αυτό. Δεν μπορεί να ζητάμε και άλλες μειώσεις από τα στελέχη που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, που αφορά σε 700.000 ανθρώπους, οι οποίοι έχουν υποστεί μειώσεις μισθών πάνω από 30%».